BiH

BiH prva u regiji po nezaposlenosti mladih

Nezaposlenost među mladima u Bosni i Hercegovini iznosi 57,9 posto i najviša je u regiji, navodi se u Redovnom ekonomskom izvještaju za jugoistočnu Evropu zemalja SEE6, koji je danas predstavljen u Uredu Svjetske banke za BiH, javlja agencija Anadolija.


"Stopa nezaposlenosti je zabrinjavajuća, jer mnogo mladih napušta zemlju u potrazi za poslom, a najviše idu u Europu. Bosna i Hercegovina se nalazi u samom vrhu svjetske liste po nezaposlenosti", rekao je Abebe Adugna, glavni ekonomist SB-a za BiH, Kosovo i Albaniju.

Kada je riječ o ostalim zemljama SEE6, Makedonija se nalazi odmah iza BiH po stopi nezaposlenosti mladih koja iznosi 53 posto, zatim Srbija sa 51,2 posto, Crna Gora sa 43,7 posto i Albanija sa 23,6 posto. Stopa nezaposlenosti u 2012. godini bila je najniža u Albaniji, 15 posto, a najviša u Makedoniji 31,2 posto.

Adugna je dodao da je za poboljšanje stanja u zemljama SEE6, BiH, Albaniji, Crnoj Gori, Kosovu, BJR Makedoniji i Srbiji potrebno poboljšati provođenje ugovora, izdavanja građevinskih dozvola i podsticanje preduzetništva, ukloniti demotivirajuće faktore i prepreke za rad, prijeći na izvozno orijentirani model rasta, smanjiti deficit, zaduženost i zaostale neizmirene obaveze.

Javni dug je povećan, dok je fiskalni prostor u Crnoj Gori, Albaniji i Srbiji iscrpljen. U 2012. godini najveća stopa javnog duga bila je u Srbiji, preko 60 posto bruto društvenog proizvoda (BDP), a najniža na Kosovu, manje od 10 posto BDP-a, dok je u BiH iznosila preko 40 posto BDP-a.

Izvještaj predviđa slab oporavak za ovih šest zemalja jugoistočne Europe, iako je vođen oporavkom u proizvodnji energije i poljoprivredi. U odnosu na prvi kvartal 2012. godine, u istom periodu 2013. godine obujam proizvodnje energije porastao je za 66,3 posto u Crnoj Gori, dok Srbija sa 8,6 posto, BiH sa 7,7 posto i Makedonija sa 3,8 posto nisu zabilježile veliki rast.

(Agencije/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog