BiH

Formirana radna grupa za konkurentnost JIE

SARAJEVO – Radna grupa za konkurentnost sastavljena od stručnjaka iz regiona formirana je u sklopu strategije rasta Jugoistočna Evropa 2020 (JIE 2020) na sastanku održanom juče u Sarajevu čiji je domaćin bilo Vijeće za regionalnu saradnju (RCC).

U sklopu oblasti konkurentnosti koja je sadržana kao dio stuba „održiv razvoj“ strategije JIE 2020 radiće se na unapređenju regionalnih lanaca vrijednosti na Zapadnom Balkanu, odnosno sposobnosti zemalja da učestvuju u različitim fazama industrijske proizvodnje roba.

Na sastanku su u glavnim crtama predstavljeni ulazni podaci za strategiju i dogovoreno je da prvi nacrt strategije JIE 2020 bude spreman sljedećeg mjeseca.

„Vijeće za regionalnu saradnju će se u potpunosti fokusirati na strategiju JIE 2020“, rekao je generalni sekretar Vijeća Goran Svilanović na otvaranju sastanka.

„Blisko ćemo raditi sa državnim upravama na pripremi i provedbi strategije. Takođe smo zahvalni Evropskoj komisiji i Odobru Vijeća za regionalnu saradnju na podršci“.

„Državne uprave će imati ključnu ulogu u uspjehu strategije što će biti ocjenjeno i u sklopu izvještaja o napretku Evropske komisije. Zamjenici premijera zaduženi za evropske integracije i resorna ministarstva će biti ti koji su direktno odgovorni da osiguraju sposobnost regiona da odgovori izazovima ekonomske krize i globalizacije“.

„Oni će biti od pomoći da se spriječi scenario po kojem je zemlji koja se pridruži EU odmah potrebna finansijska intervencija. Napredak će se sagledavati svakih šest mjeseci slično kao ocjenjivanje na nivou EU kroz evropski semestar“.

Sekretarijat Vijeća za regionalnu saradnju i spoljni savjetnici iznijeli su pred učesnike prijedlog metodologije strategije i plan kojim će se rukovoditi proces izrade strategije JIE 2020 do kraja godine do kada bi ona trebala biti i usvojena.

Na sastanku su dogovorene uloge i odgovornosti državnih uprava i regionalnih partnera po pitanju usvajanja, provedbe i praćenja strategije JIE 2020.

„Vjerujemo da ćemo kroz naš rad pokazati da je region spreman na saradnju i zajedničke napore u oblikovanju svoje budućnosti te potvrditi glavni zajednički cilj, a to je integrisanje u evropsku porodicu“ rekao je Hamdo Tinjak, sekretar Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, koji je kopredsjedavao sastankom.

 Sekretar Tinjak je istakao značaj usklađivanja državnog sa regionalnim planiranjem u sklopu Instrumenta za predpristupnu pomoć (IPA) EU II, programa finansijske pomoći zemljama proširenja.

 „Ministarstvo će stoga nastaviti da pruža punu podršku i doprinos strategiji JIE 2020“.

Na sastanku su se okupili predstavnici ekonomskih timova i koordinatori oblasti za strategiju JIE 2020, državni službenici zaduženi za koordinaciju Instrumenta za predpristupnu pomoć (IPA), predstavnici Evropske komisije, timova spoljnih savjetnika, te međunarodnih i regionalnih partnerskih organizacija.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog