BiH

BiH: Kontrola vlastitog neba od slijedeće godine

BANjALUKA - Već godinama Bosna i Hercegivina nema kontrolu nad svojim nebom, zbog čega je budžet tanji za oko 300 miliona maraka.

Ipak, poslije višegodišnjih obećanja da će BiH, tačnije državna Agencija za pružanje usluga kontrole letanja (BHANSA), preuzeti kontrolu nad svojim nebom, konačno stižu najave da bi to konačno trebalo da se desiti 6. marta slijedeće godine. Ovo je dogovoreno u Mostaru na trilateralnom sastanku predstavnika BHANSA i čelnih ljudi srpske i hrvatske agencije za kontrolu letenja.

Damir Ćopić, v. d. zamjenika direktora BHANSA, kaže da ranije oformljene radne grupe iz BiH zadužene za realizaciju ovog projekta moraju do kraja godine da uspostave potpuno kompatibilan sistem kontrole letenja sa susjednim državama. Čitava situacija oko kontrole neba je zapela zbog nepostojanja političke volje u Savjetu ministara BiH da se konačno donese odluka oko kontrole neba.

I tako dok se u BiH još pokušava doći do političke volje o uspostavljanju kontrole nad vlastitim nebom, Srbija i Hrvatska, koje taj posao rade za BiH, godišnje ubiraju 60 miliona maraka tako da je BiH do sada izgubila više od 300 miliona KM.

BHANSA već tri godine posluje i bez direktora i dva zamjenika direktora, pa tako funkciju v. d. direktora obavlja Marin Raspudić, koji je, uz to, i direktor Mostarskog aerodroma. Damir Ćopić je v. d. zamenika direktora BHANSA i direktor Direkcije za civilno zrakoplovstvo RS, dok je Đelal Hasečić takođe v. d. zamenika direktora BHANSA, ali i zamjenik direktora BHDCA. Njihov mandat istekao je još početkom prošle godine.

(Novosti/Frontal) 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog