EU integracije BiH

BiH nije ispunila standard za izvoz mlijeka u Hrvatsku

Hrvatska je jedan od najznačjnijih partnera u spoljno-trgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine. U grupu proizvoda koje BiH značajno izvozi u novu članicu Evropske unije je i mlijeko. Čak 31.168 tona mlijeka je u toku 2012. iz BiH otilo na tržište Hrvatske. Od 1. jula granica sa Hrvatskom će za mklijeko biti zatvorena.

Vlasti Bosne i Hercegovine nisu omogućile da proizvođači mlijeka iz BiH ponude svoj proizvod na evropskom tržištu i glavni krivac za to su zajednički organi BiH, odnosno država Bosna I Hercegovina. Ovo je za Frontal izjavio Vladimir Usorac predsjenik Udruženja mljekara Republike Srpske.

Prema njegovim riječima posljedice po njegove kolege mogu biti katastrofalne.

“MI od države Bosne i Hercegovine očekujemo da ona zaštiti 20.000 proizvođača mlijeka da zaštiti 100.000 građana svoje države koji će ostati bez ikakvih primanja i da zaštiti imovinu svih nas. Svi mi koji se bavimo poljoprivredom imamo kredite i ako ne budemo imali dohodak od mlijeka mi nećemo imati čime plaćati kredite. Ako ne plaćamo kredite, stavili smo kuće i imanja pod hipoteku i ako nas ne zaštite imaće 100.000 ljudi na ulici. Ako ne 100.000 onda barem pola. Prema tome na nama sada ostaje da li ćemo dopustiti da nas naprave bijedom i sirotinjom ili ćemo se boriti do posljednjeg čovjeka“, rekao je Usorac.

„Ako dođe u pitanju proizvodnja mlijeka, mi nećemo dopustiti da to propadne, mi idemo na terminale. Bolje da tamo ginemo nego da se sami vješamo po drveću. Nemate većeg proizvođača mlijeka u BiH da nema kredit. On čim ne bude dobijao novac, a i podsticaji kasne, a čim ne bude dobijao novac ne može plaćati kredit, a onda banka pokreće hipoteku. Ja to mogu reći na svom primjeru. Digao sam kredit od i dao sam pod hipoteku i kuću i stan i imanje. Prema tome, ako ne bude prihoda od mlijak ja to nemam čim plaćati. Jedini izvor prihoda nama koji se bavimo proizvodnjom mlijeka je mlijeko.“

Usorac je ogorčen na predstavnike vlasti koji su prema njegovom mišljenju najveći krivci za novu situaciju u kojoj se nalaze poljoprivredni proizvođači.

„Mi nemamo alternativni izvor prihoda. Mi nismo poslanici, mi nismo državni službenici pa da nam ovo dođe kao hobi. Nama je ovo zanimanje, a njima državna služba dođe kao hobi. Dolaze na posao kao iz hobija“, kategoričan je Usorac.

Šarović: BiH je na pragu dobijanja dokumenta

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH, Mirko Šarović je još prije nekoliko mjeseci najavio da će u Bosnu i Hercegovinu doći predstavnici Kancelarije za hrani i veternirastvo Evropske unije (FVO). Međutim to se nije desilo, a to je jedan od uslova da mlijeko iz BiH pristupi tržištu Evropske unije.

Prije nekoliko dana  Šarović je prilikom posjete predstavnika mljekara izavio da je BiH na pragu dobijanja potrebne dokumentacije.

“BiH je na pragu dobijanja dokumenta ili seta dokumenata kojim se uspostavlja takozvani vertikalni komandni lanac u kontroli kvaliteta mlijeka, što je jedna od ključnih pretpostavki za dolazak misije Ureda za hranu i veterinarstvo Evropske unije (FVO) u BiH i ispunjenja uslova za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Evropsku uniju.

Prema njegovim riječima radilo se danonoćno da bi se izgubljeno vrijeme u posljednjim mjesecima i godinama nadoknadilo

“Osim nadležnih ministarstava u tome je veliku ulogu imao i Ured za veterinarstvo BiH, koji je ove dokumente, gdje u prvom redu mislim na protokol s resornim ministarstvima usaglašavali s Evropskom komisijom u Briselu.

Kako tvrdi Šarović ovi dokumenti su usaglašeni I slijedi potpisivanje aneksa protokola i ugovora s resornim ministrima i s 10 kantonalnim ministarstvima uključujući i Distrikt Brčko.

“Ovim protokolom smo uspostavili vertikalnu strukturu, komandni lanac i odredili jednu instituciju Kancelariju za veterinstvo BiH, koja je ključna kada je u pitanju izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda. Ona je odgovorna za kontrolu i kvalitet proizvoda koji se izvoze u EU.

Mirjanić: Otkup mlijeka neće biti smanjen

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je da otkup mlijeka neće biti smanjen nakon 1. jula, kada Hrvatska postane članica EU.

"Svaka najava blokada nije održiva u tom smislu", rekao je Mirjanić, komentarišući najavu predsjednika Udruženja poljoprivrednika i mljekara Srpske Vladimira Usorca da će biti blokirani carinski terminali, ukoliko proizvodnja mlijeka u BiH bude ugrožena.

Ukoliko i dok "Mlijekoprodukt", kao najveći izvoznik, ne bude mogao da izvozi u Hrvatsku, kaže Mirjanić, dogovoreno je da se poveća izvoz mlijeka iz BiH u Crnu Goru, da se izvozi u Albaniju, kao i da dio mlijeka preuzme "Subotička mljekara", koja ima direktan pristup evropskom tržištu.

"Procjenjujemo da u najgoroj varijanti `Mlijekoprodukt` neće moći izvoziti u Hrvatsku dva mjeseca. Sve je preduzeto da se taj rizik smanji na najmanju mjeru ili eliminiše", rekao je Mirjanić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je ocijenio da su zajedničke institucije BiH o ovome pitanju morale preduzeti aktivnosti znatno ranije, prošle godine u ovo doba.

Pomoćnik ministra za veterinarstvo Radmila Čojo najavila je da će predstavnici Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i entitetskih ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede naredne sedmice potpisati protokol kojim će se obezbijediti vertikalni lanac komandovanja, koji je glavna prepreka za izvoz mlijeka iz BiH od 1. jula kada Hrvatska uđe u EU.

Ona je istakla da je Evropska komisija odlučila da dozvoli izvoz veće količine mlijeka iz BiH, koje će se moći koristiti do 1. jula 2014. godine ili isteka roka trajanja.

Čojo je napomenula da će BiH biti stavljena na listu prioriteta zemalja koju će predstavnici Kancelarije za hranu i veterinarstvo iz Dablina posjetiti u najskorije vrijeme.

Prema njenim riječima, mljekara "Mlijekoprodukt" iz Kozarske Dubice je izvezla mlijeka u Hravatsku za sljedeća četiri mjeseca.

"Zbog izlaska iz CEFTA sporazuma mlijeko iz Hrvatske biće skuplje i neće biti konkurentno na našem tržištu", dodala je Čojo.

 (Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog