EU integracije BiH

Sorensen: Za nastavak puta ka EU neophodna unutrašnja politička volja

SARAJEVO - Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen izjavio je danas da je poziv BiH i dalje otvoren, ali da je za nastavak puta ka EU neophodna unutrašnja politička volja za prevladavanje otvorenih problema.


"Odluka `Sejdić-Finci` mora biti provedena i nema nikakvog zaobilaznog puta. To je, u stvari, jedan od preduslova da bi mogli da radimo na provođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Sorensen novinarima u Sarajevu, nakon prijema dobrodošlice Hrvatskoj u EU.

Navodeći da će tek tada biti moguće govoriti o kredibilnoj aplikaciji BiH za članstvo u EU, Sorensen je konstatovao da BiH može biti uspješnija na putu ka EU, posebno kada se uzme u obzir šta su učinile zemlje regiona.

"Hrvatska je od ponoći članica EU, imamo dobre vijesti od petka koje se tiču Srbije i Kosova, radimo sa Crnom Gorom. Neophodno je da BiH ispuni određene uslove da bi mogla da nastavi putem na kome se nalazi", rekao je Sorensen.

On je apelovao na političare da urade što treba kako bi BiH dobila mogućnost da se pridruži porodici zemalja EU.

Govoreći o posljedicama ulaska Hrvatske u EU kada je u pitanju izvoz prehrambenih proizvoda iz BiH, Sorensen je rekao da je to sada pitanje o kojem će BiH morati da pregovara sa EU.

"Ovo su stvari o kojima se pregovaralo posljednjih sedmica i dana. Mogu da kažem da su učinjeni određeni napori i da će pregovori biti nastavljeni, jer smo svi svjesni značaja ovih pitanja za privrednike", istakao je Sorensen.

On je rekao da je tokom priprema za pristupanje Hrvatske EU bilo dosta riječi o graničnim prelazima.

"Na licu mjesta sam se sinoć uvjerio da su granični prelazi spremni i otvoreni. Iako situacija nije idealna i ima stvari koje treba da se urade, definitivno mogu da kažem da sam uvjeren da se najgori scenario o kojem se govorilo nije desio", konstatovao je Sorensen.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog