Svijet

Stopa nezaposlenosti u evrozoni rekordno niska

Brisel - Nezaposlenost u 17-članoj evrozoni dostigla je u maju rekordan nivo, saopštio je danas Evropski zavod za statistiku, Evrostat.

Stopa nezaposlenosti u evropskoj monetarnoj uniji porasla je u maju za 0,1 odsto na 12,1 odsto, što je novi rekord, poslije revizije iz prethodnog mjeseca, naveo je Evrostat, nekoliko dana nakon što su lideri EU na samitu u Briselu obećali akciju da se smanji broj nezaposlenih, prenijela je agencija Frans pres.

U evrozoni je u maju bez posla bilo 19,22 miliona ljudi, odnosno 67.000 više nego u aprilu.

Na nivou cjelokupne EU, nezaposlenost je u maju mirovala na 10,9 odsto, što ne nudi mnogo nade da će uskoro biti okončana socijalna kriza u brojnim zemljama, navodi Evrostat.

Zavod takođe navodi da je inflacija u evrozni u junu ubrzala na 1,6 sa 1,4 odsto iz prethodnog mjeseca, što je stopa koja je ispod granice EU od nešto ispod dva odsto.

Podaci o privrednom rastu u evrozoni će sljedećeg mjeseca pokazati da li je ekonomija monetarne unije ostala u recesiji i u drugom ovogodišnjem kvartalu.
Nezaposlenost u Austriji najniža u EU

Stopa nezaposlenosti u Austriji porasla je u junu na 6,5 sa 6,3 odsto iz maja, nakon četiri uzastopna mjeseca u padu, pokazali su danas zvanični podaci u Beču.

Prema podacima Evropskog zavoda za statistiku, koji ima drugačiju osnovu za obračun, nezaposlenost je u Austriji u aprilu, koji je posljednji mjesec za koji su dostupni podaci, iznosila 4,9 odsto, što je najniža stopa u Evropskoj uniji, prenosi agencija Frans pres.
;Austrijska privreda, međutim, nije napredovala od prvog kvartala 2012, budući da slabi uslovi u ostatku evrozone utiču na traznju austrijskog izvoza.
Nezaposlenost u Italiji najviša od 1977.

Nezaposlenost u recesijom pogođenoj Italiji skočila je u maju na 12,2 odsto, što je najviši nivo u posljednjih 36 godina, pokazali su preliminarni podaci Italijanskog zavoda za statistiku, Istata.

Istat navodi da stopa nezaposlenosti nije bila tako visoka od prvog kvartala 1977, prenosi italijanska novinska agencija ANSA.
U Italiji je u maju bez posla bilo 3,14 miliona ljudi, 56.000 više nego u aprilu i gotovo pola miliona odnosno 480.000 više u odnosu na maj 2012, navodi zavod.
Nezaposlenost među mladima od 15 do 24 godine starosti pala je za 1,3 odsto na mjesečnom nivou na 38,5 odsto u maju, ali je bez posla i dalje skoro četvoro od deset mladih ljudi, dodaje Istat.

Na godišnjem nivou, nezaposlenost među mladima je porasla za 2,9 odsto, pa je bez posla bilo 647.000 mladih.

(Glas Srpske/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog