Vijesti

Dodik: Političke borbe oko promjena ustava treba da prestanu

SARAJEVO - BiH jedino može uspjeti ako se precizno i jasno poštuje slovo Ustava BiH i treba da prestanu sve političke borbe u vezi sa promjenama Ustava, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Republika Srpska nije spremna da tihom revizijom Ustava pokuša da učini bilo šta što ne piše u Ustavu. Spremni smo doprinijeti evropskom putu BiH, ali ne i da damo pravo raznim koncepcijama da idu na tihu promjenu Ustava BiH. Smatram da Ustav BiH ne treba mijenjati i politička nadmudrivanja o tome trebaju prestati", rekao je Dodik.

Dodik je sinoć novinarima na prijemu povodom proslave Dana nezavisnosti SAD - 4. jula u američkoj Ambasadi u Sarajevu rekao da je u okviru "šestorke" na nivou BiH spreman da radi na dogovoru o provođenju odluke "Sejdić i Finci".

"Suviše su blizu izbori za novu prekompoziciju vlasti na nivou BiH i zato treba da u okviru ovog što sad imamo i pokušamo nalaziti rješenja", ocijenio je on.

Prema njegovim riječima, osim odluke "Sejdić i Finci", prioritet je i rješavanje pitanja imovine, koje se, takođe, politizuje.

"Imamo Sporazum o imovini i Radnu grupu. Želim da dam doprinos da se proces ubrza i da apliciramo za kandidatski status u EU i otvorimo probleme iz Akcionog plana za članstvo u NATO /MAP/", naglasio je predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da za jedinstveni matični broj /JMB/ postoji Privremena odluka Savjeta ministara BiH, koja treba da se obuhvati zakonom, ili da se otvori novi krug razgovora.

"Ukoliko BiH nastavi sa pat pozicijom, što ide nauštrb najviše njoj, okupljaćemo se, nažalost, sve više na obilježavanju nacionalnih praznika stranih država kao danas, a sve manje ćemo se nalaziti na rješavanju zajedničkih pitanja", zaključio je Dodik.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog