Vijesti

Ostalo više od 3.500 indeksa

Banjaluka - Na univerzitetima u Republici Srpskoj u prvom upisnom roku primljeno je 3.884 kandidata, a slobodnih mjesta ostalo je za više od 3.500 brucoša.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić rekao je da je na 16 fakulteta 3.966 kandidata polagalo prijemni, od kojih je njih 3.336 položilo.

I pored toga što je mnogo kandidata položio prijemni ispit, primljeno je samo 1.964 brucoša. Razlog tome je što je na pojedinim fakultetima, kao što su medicina ili farmacija, bilo dosta više kandidata nego što je planirano - istakao je Stanić i dodao da je veoma zadovoljan zainteresovanošću mladih za upis na tehničke fakultete.

Prorektor za nastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radosav Grujić kaže da je u prvom upisnom roku prijavljeno 2.050 kandidata, od kojih je 1.900 uspjelo da se upiše.

Najveća zainteresovanost je bila za medicinu, a od tehničkih fakulteta za upis na Saobraćajni fakultet - istakao je Grujić.

Prema njegovim riječima, na medicini, gdje je veći broj kandidata položio prijemni u odnosu na slobodna mjesta biće omogućeno da se upišu na druga dva studijska programa, a takva situacija je i na Elektrotehničkom fakultetu.

Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci više nema mjesta. Na ovom fakultetu je od 311 kandidata prijemni položilo njih 307, a samo 80 je upisano. Na Ekonomskom je primljeno 278, tako da mjesta ima za 72 brucoša. Slobodnih mjesta ostalo je i na Pravnom fakultetu, i to 163.

Kada je u pitanju Medicinski fakultet u Istočnom Sarajevu, upisano je 174 kandidata, tako da je ostao još 21 indeks.

Na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu za drugi upisni rok ostala su slobodna 52 mjesta, a na Poljoprivrednom je prijemni položilo 185 kandidata, dok je na Pravnom taj broj dostigao 212. Najviše brucoša u prvom upisnom roku na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu primljeno je na Filozofskom fakultetu, i to njih 291, dok je za drugi upisni rok, koji je planiran krajem avgusta, ostalo slobodno još 304 mjesta. Svi kandidati koji su primljeni na željeni studij upisivaće se od 8. do 13. jula.

Drugi rok

Svršeni srednjoškolci koji nisu imali sreće da polože kvalifikacioni ispit u ovom prvom upisnom roku moći će da pokušaju do indeksa da dođu u drugom, koji će krajem avgusta biti organizovan na svim fakultetima na kojima bude ostalo slobodnih mjesta.

Prijavljivanje kandidata u drugom roku traje od 28. do 31. avgusta, dok bi polaganje prijemnog ispita trebalo da bude održano 3. septembra.

(Glas Srpske/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog