Vijesti

Banjalučani sami izgradili teretanu na otvorenom - cijena 150 KM

Mladi iz banjalučkog naselja Lazarevo pustili su u rad teretanu na otvorenom u dvorištu Osnovne škole "Borisav Stanković"!

Teretanu su izgradili svojim sredstvima i radom, uz pomoć malobrojnih pojedinaca iz škole i naselja, a kako kažu, od nadležnih u Savjetu Mjesne zajednice Lazarevo ili u gradskoj upravi nisu dobili čak ni podršku, piše "Press RS".

Sprave za vježbanje napravili su sami, od komada starog željeza, a o njihovom kvalitetu najbolje govori činjenica da se vježba stalno, otkako su postavljene.

Tridesetak momaka iz Lazareva sakupilo je po pet (5) konvertibilnih maraka, pa su na taj način propisno osramotili Administrativnu službu grada Banjaluka, koja je za do sada otvorene dvije teretane na otvorenom, koje se nalaze na Banj brdu i kod Venecija mosta, potrošila preko 50.000 konvertibilnih maraka! Za iznos koji je potrošen na te dvije teretane ekipa iz Lazareva bi do sada u gradu Banjaluci izgradila preko 300 teretana na otvorenom, jer vjerovatno im ne bi palo na pamet da uvoze sprave iz Hrvatske, po veoma visokim i nerealnim cijenama.

Radovi su još u toku, ali i vježbanje je odavno počelo.

"Mi smo ovdje ionako prepušteni sami sebi, i kao naselje, a i mi kao mladi koji žive ovdje. Da smo čekali da nam grad ili mesna zajednica pomognu, nikad ne bismo ništa ni napravili. Niko nam nije dao ni usmenu podršku za ovo što radimo. Međutim, nećemo stati na ovome, tražićemo da nam budu izgrađena dva stola za stoni tenis, a hoćemo i da se poprave table na koševima i golovi. Cijelo igralište je ruinirano, a nikom ne pada na pamet da nešto uradi, bez obzira na veliki broj mladih iz cijelog naselja koji nemaju drugo igralište osim ovog", kaže Saša Čupeljić.

Pored nove teretane koja je izgrađena volonterskim radom mladih iz Lazareva, na sličan način su se organizovali jedino u naselju Rosulje, gdje takođe postoji teretana izgrađena zalaganjem samih mještana. U Lazarevu smatraju da se njihovom naselju poklanja premalo pažnje, te da bi grad trebalo više da ulaže u potrebe meštana nego u šminkanje pojedinih delova grada.

"Do sada smo išli na igrališta po drugim naseljima, jer ovo ovdje je uništeno, kao što i sami vidite. Onda smo odlučili da pokušamo nešto da napravimo sami, jer niko od nadležnih nije htio ni da priča sa nama. Nas tridesetak se skupilo, dali smo po pet maraka, našli dobre ljude u naselju koji su bili voljni da pomognu sa materijalom i uspjeli smo da napravimo nešto. Za sada smo zadovoljni ovim što smo uspjeli da uradimo, jer ovde decenijama ništa nije rađeno, ali ići ćemo i dalje. Stolove za stoni tenis ne možemo da napravimo sami i tražićemo od grada da to uradi, a mi ćemo naći mrežice i rekete", kaže Milan Vujnić, jedan od volontera iz Lazareva.

Poređenja radi, prilikom izgradnje teretane kod Venecija mosta, cijena opreme uvećana je za cijelih 25 odsto zbog činjenice da je neko od nadležnih u gradskoj upravi odlučio da sprave uveze iz Hrvatske i plati porez, transport i carinu na sprave koje su mogle biti izrađene u Banjaluci.

"Postavlja se pitanje da li u gradskoj upravi na funkcijama sjede najbolji ljudi za taj posao. Po rezultatima, logičnije bi bilo da pokupe nekoliko nas odavde i daju nam njihove plate, uštedićemo gradu dovoljno novca da izgradimo 300 teretana po cijeni njihove dvije. Naravno, ukoliko ne krenemo sa ugrađivanjem i naduvavanjem cijena, što je ovdje kod nas praksa u svemu. Evo im ponuda, neka nam naprave stolove za stoni tenis i poprave igralište, a mi ćemo za pola njihovih plata preuzeti na sebe računanje troškova i izgradnju infrastrukture po gradu", kaže jedan od "vježbača", piše "Press RS".

(Press/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog