EU integracije BiH

EU ulaže 2,8 miliona evra za očuvanje i obnovu kulturnog naslijeđa zapadnog Balkana

SARAJEVO/NOVI SAD – Tri lokaliteta na zapadnom Balkanu odabrana su za 2,8 miliona evra vijedan projekat očuvanja i obnove kulturnog nasljeđa u regionu kojeg finansira Evropska unija, objavila je danas Evropska komisija na sastanku Radne grupe za kulturu i društvo Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) održanom u Novom Sadu u Srbiji.

„Evropska komisija je donijela odluku o odabiru tri lokaliteta za finansiranje u sklopu posebnog granta Evropske unije čija će realizacija povećati uticaj i vidljivost Ljubljanskog procesa,“ rekao je Venceslas de Lobkovič (Wenceslas de Lobkowicz), savjetnik za kulturno naslijeđe u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje.

Projekti koji treba da se finansiraju su franjevački samostan u Baču, Srbija, tvrđavu Kastel u Banja Luci, Bosna i Hercegovina, i arheološki lokalitet Apolonija (Apollonia) u Albaniji. 

Predsjedavajući Radne grupe Borče Nikolovski istakao je važnost uspješne realizacije sredstava Evropske unije u vrijednosti od 500.000 evra za obnovu spomenika kojima je potrebna hitna intervencija, preliminarne istražne radove, idejni projekat i izradu planova upravljanja. 

„Već se realizuje šest projekata. Od granta će ukupno dvadeset i pet projekata imati koristi i to kroz podgrantove ili tendersku poceduru.“

Šef odjeljenja za izgradnju ljudskih potencijala i potporna pitanja Sekretarijata Savjeta za regionalnu saradnju Mladen Dragašević je naglasio značaj sinergije između svih postojećih aktivnosti u sklopu Ljubljanskog procesa i uloge Radne grupe za kulturu i društvo Savjeta kao koordinatora oblasti kulture i kreativnih industrija strategije Jugoistočna Evropa 2020.

„Strategija JIE 2020 će se kao glavni element Strategije i programa rada Savjeta za regionalnu saradnju za period 2014-2016. godina usredsrediti na konkretne, opipljive rezultate obnove kulturnog nasljeđa i njen doprinos ekonomskom i turističkom razvoju lokalnih zajednica i zemalja u regionu.“

Na šestom sastanku Radne grupe za kulturu i društvo RCC-a usvojen je i narativni kvartalni izvještaj o aktivnostima Radne grupe i njenog Sekretarijata od aprila 2013. godine. Učesnici su razmatrali izvještaje o procjeni stanja nasljeđa u jugoistočnoj Evropi kao i napredak u formiranju državnih radnih grupa i  izradi metodologija poslovnog planiranja i prikupljanja sredstava. 

Na sastanku kojeg je organizovao Sekretarijat Radne grupe okupili su se visoki zvaničnici učesnica Savjeta za regionalnu saradnju iz jugoistočne Evrope, predstavnici Sekretarijata Savjeta i Evropske komisije. 

(Frotnal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog