Svijet

Detroit proglasio bankrot

Grad Detroit proglasio je danas bankrot i tako postao najveći grad u američkoj istoriji koji je to učinio.

Trenutni deficit gradskog budžeta Detroita iznosi oko 380 miliona dolara, ali je procijenjeno da je dugoročni dug veći od 17 milijardi dolara. Detroit je nekadašnji centar automobilske industrije u SAD.

Kevin Or, koga je država Mičigen imenovala za menadžera za vanredne situacije, u četvrtak je zatražio od federalnog sudije dozvolu da grad bude stavljen u zaštitu od bankrotstva.

Nakon perioda od 30 do 90 dana sud će odlučiti da li grad ima pravo na zaštitu od bankrotstva.

Veliki je broj faktora koji su uticali na današnje stanje Detroita. Detroit je izgubio četvrt miliona stanovnika između 2000 i 2010. Broj stanovnika koji je u 1950-im godinama dostigao 1,8 miliona, danas iznosi jedva 700.000.

Veliki dio srednje klase i na desetine preduzeća, pobjegli su iz Detroita, odnoseći veliku količinu poreskog novca sa sobom.

U posljednjih nekoliko mjeseci, grad se oslanjao na pomoć države kako bi isplatio zarade zaposlenima. Osim toga u Detroitu vladaju visoka stopa nezaposlenosti, visoki porezi, visoke cijene stambenog prostora.

Takođe grad ima velikih problema sa zločinima. Stopa nasilnih zločina u Detroitu je najviša u zemlji sa 1.052 na 100.000 ljudi.

I drugi gradovi, kao Njujork, Klivlend ili Filadelfija imali su svojevremeno velike finansijske probleme, ali nisu proglasili bankrot, već su svoje dugove reprogramirali.

(Agencije/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog