Vijesti

Saslušavanje Željka Raljića predstavlja direktan napad na slobodu medija i slobodu govora

Saslušavanjem Željka Raljića i traženjem imena izvora novinarskih informacija, policija u RS se otvoreno stavila u službu aktuelne vlasti, kršeći osnovna ljudska prava, navodi se u saopštenju Transparency International BiH koje prenosimo u cjelini.

Transparency International Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje saslušavanje novinara Željka Raljića od strane predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS, jer to predstavlja direktan napad na slobodu medija i slobodu govora.

Naime, kako prenose mediji u BiH, novinar i urednik portala „Istinito“ i magazina „Respekt, Željko Raljić, saslušan je u MUP-u RS  zbog objavljivanja vijesti o plakatima kojima je oblijepljena Banja Luka, a koji kritikuju vlast u RS.

Novinari imaju svako pravo da zaštite svoje izvore informacija, a u isto vrijeme lijepljenje plakata i izražavanje mišljenja o trenutnoj vlasti ne predstavlja krivično djelo da bi počinioci bili traženi od strane MUP-a RS, te je jasno da su se na ovaj način predstavnici MUP-a otvoreno stavili u zaštitu aktuelne vlasti, kršeći osnovna ljudska prava i otvoreno vršeći pritisak na medije.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog