BiH

BiH turisti (ne)poželjni u Hrvatskoj?

ZAGREB/SARAJEVO – Svaka turistička sezona počinje brojanjem turista i noćenja koja se ostvaruju, a ove godine, posebno nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, ali i pisanja pojedinih medija u BiH postavljeno je pitanje: jesu li svi turisti dobrodošli na hrvatskom dijelu Jadrana.

Nedavno su se, naime, u hrvatskim imedijima o turistima iz BiH pojavili neugodni napisi iz kojih bi se moglo naslutiti da se gosti iz te susjedne države na Jadranu ne osjećaju dobrodošlo.

Kada je riječ o turistima iz Srbije, direktor Turističke organizacije grada Zadra Zvonko Šupe kaže da jedni dolaze u zadarsko zalijeđe gdje imaju svoje kuće, dok drugi posjećuje hotele visoke kategorije i nautički akvatorij.

"Imamo jako dobrih gostiju iz Srbije, njih je malo, ali za neke stvari treba vremena", dodaje Šupe.

Radio Sarajevo podsjeća da je jedan bosanski turista za sarajevski Dnevni avaz ispričao kako mu je prodavačica u kiosku u Makarskoj prilikom traženje tih novina odbrusila da ona mrzi Bosance, dok je prodavačica kasnije ispričala da je kupac prvo nju vređao.

Isti turista je za Avaz tvrdio da ništa ružno prodavačici nije rekao, dodavši da Bosanci u Hrvatskoj, ipak, ostavlju hiljade kuna, a da nisu turisti vrijedni poštovanja. 

Turistički radnici i građani Zadra kažu "turisti su turisti", bez obzira odakle dolaze. Važno je da su "normalni i pristojni", složni su vlasnici privatnog smještaja, kojima nije važno, kako tvrde, ko je iz koje države. 

Govoreći o turistima iz BiH, Šupe, međutim, kaže da sa njima postoji i ona druga strana priče, ali da smatra da za to oni ne mogu biti krivi već probleme treba riješavati na nekoj drugoj adresi.

"To su najčešće jednodnevni gosti koji dolaze organizovano na kupanje i to autobusima. Autobusi dolaze na najfrekventnija mjesta, gdje je promet otežan i zbog drugih gostiju. Autobusi se vraćaju po njih kada završi taj 'kupački dan'", pojašnjava Šupe i ističe kako je broj takvih gostiju zanemarljiv.

Od takvih gostiju domaćini nemaju koristi, jer oni ne plaćaju boravišnu taksu, a tokom svog kratkog boravka malo i troše. Ipak, Šupe kaže da su dobrodosli i da ga veseli da oni dolaze. 

"Šteta je da dolazak nije naslonjen na neku agenciju, koja bi im mogla ponuditi neke obroke, u onoj mjeri u kojoj im to odgovara. Za sada je to tako, i vjerujemo da se vremena mijenjaju. Naša je namjera da stvaramo naviku posjećivanja Hrvatske i otklanjanje mogućih nesporazuma, odnosno situacija koje nikome ne koriste", kaže Šupe.

U Turističko- informativnom centru Zadra kažu da su turisti iz BiH kao "domaći" - razumiju jezik, uglavnom su došli na odmor kod rodbine i nikada nije bilo nikakvih problema.

Inače, hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova predstavilo je uslove za prelazak granice Republike Hrvatske od 1. jula kada je Hrvatska postala članica Evropske unije.

Ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić poručio je da se u praksi neće ništa promijeniti, osim što će biti potrebno da posjeduju biometrijske pasoše ili vize ako imaju stariju putnu ispravu. 

Na biometrijskom pasošu insistirala je EU, ne Hrvatska, jer se mora poštovati protokol o ulasku u EU građana iz zemalja koje nisu članice.

(Tanjug/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog