EU integracije BiH

Šarović: Rješavanje izvoza mlijeka obezbjediće i izvoz ostalih proizvoda

BANJALUKA - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović uvjeren je da će, ako se rješi pitanje izvoza mlijeka, kao najosjetljivijeg proizvoda za izvoz u EU, na tragu već postignutog rješenja biti obezbijeđeni uslovi i za ostale proizvode, u prvom redu meso, meso peradi i jaja.

"Ključ za ovu aktivnost je okončanje posla na izmjenama i dopunama Zakona o hrani, Zakona o veterinarstvu i Zakona o poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju, koje su u toku", naveo je Šarović. 

On je za "Nezavisne novine" rekao da je od 1. jula, od dolaska EU na granice BiH zabilježen pad prometa robe s Hrvatskom, a da je posljedica toga što su u junu napravljene zalihe, a ne zato što BiH nema šta da izvozi u EU. 

Šarović je istakao da u BiH još nije primijećeno poskupljenje proizvoda iz Hrvatske nakon što je ova država napustila CEFTA, koji joj je omogućavao bescarinski uvoz u BiH. 

"Sada se suočavamo, kratkoročno gledajući, s prvim posljedicama ovog istorijskog događaja /dolaska EU na granice BiH/ i nekim teškoćama i rješenjima koja u narednom periodu moramo rješavati s partnerima iz EU, poput statusa nekih graničnih prelaza, režima prelaska granica, radnog vremena, manjkom BIP-ova, propusnicama itd", naveo je Šarović. 

On je uvjeren da će za BiH, dugoročno gledano, prisustvo EU kao susjeda donijeti korist i napredak na mnogim poljima.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog