EU integracije BiH

Zaključci Savjeta EU o BiH: Dok ostale zemlje regiona napreduju, BiH zaostaje

Pozivajući se na svoje Zaključke iz decembra 2012. godine, Savjet Evropske unije je na posljednjem održanom sastanku Savjeta za spoljne poslove 22. jula u Birselu ponovo izrazio zabrinutost zbog kontinuiranog nedostatka napretka na putu ka Evropskoj uniji. "I dok ostale zemlje regiona napreduju, Bosna i Hercegovina zaostaje za njima" ističe se u ovogodišnjem Zaključku.

„Savjet posebno izražava žaljenje zbog neuspjeha političkih lidera BiH da tokom posljednje tri godine provedu presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci", čime dovode BiH u poziciju da krši svoje međunarodne obaveze. Savjet je zabrinut zbog mogućih implikacija, s obzirom na izbore 2014. godine, i poziva Bosnu i Hercegovinu da kao prioritetno pitanje uskladi svoj Ustav sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Vjerodostojan napor u vezi sa tim je i dalje neophodan za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Da bi EU smatrala aplikaciju za članstvo kredibilnom, ključan element je puna implementacija presude "Sejdić i Finci".”

Ističe se i da Savjet poziva političke lidere BiH da se hitno dogovore o provođenju te presude te da se, u tom kontekstu, ponovo konstruktivno angažuju sa Evropskom unijom, putem Specijalnog predstavnika EU i šefa Delegacije EU. Evropska unija je i dalje posvećena evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

(Frontal)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog