BiH

Srbija i BiH protiv povlastica za hrvatske proizvode

BEOGRAD - Za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu je neprihvatljiv predlog Evropske unije (EU) da se pojedini proizvodi iz Hrvatske, nakon njenog ulaska u Uniju, i dalje izvoze po povlašćenim uslovima, složili su se juče u Beogradu ministar spoljne i unutrašnje trgovine Srbije Rasim Ljajić i ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirko Šarović.

To konkretno znači da Srbija ne prihvata da se i dalje po povlašćenim uslovima uvoze cigarete iz Hrvatske, što važi i za uvoz velikog broja proizvoda iz Hrvatske u BiH, prenosi agencije Tanjug.

Dvojica ministara će ostati pri tim stavovima, što će prenijeti i nadležnima u EU, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine Srbije.

Laljić i Šarović su razgovarali o zajedničkom stavu prema EU u procesima adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju dvije države, zbog izlaska Hrvatske iz CEFTA sporazuma i njenog ulaska u EU.

Potpredsjednik srpske Vlade i ministar Šarović su se saglasili da je za dvije države neprihvatljiv prijedlog EU o izmjenama ŠP sporazuma.

Ljajić i Šarović su se dogovorili da ubuduće koordiniraju stavove prema pitanjima vezanim za procese adaptacije ŠP Srbije i BiH sa EU, kao i da zajednički nastupaju u slučajevima kada je potrebna zaštita interesa privreda dviju zemalja u odnosima sa EU.

Slobodan izvoz pšenice u Makedoniju za mjesec i po dana

Makedonija se juče takođe obavezala da će u razumnom roku eliminisati spornu odluku o ograničavanju uvoza pšenica i brašna, izjavila je pomoćnik ministra spoljne i unutrašnje trgovine Srbije Bojana Todorović.

Taj rok nije preciziran, ali pošto je riječ o specifičnim proizvodima očekuje se da će biti između mjesec i mjesec i po dana, rekla je Todorović novinarima nakon završetka specijalnog zasedanja zajedničkog Komiteta CEFTA u Beogradu.

Ona je podsjetila da je sastanak Komiteta organizovan na zahtjev Srbije zbog "nelegalnih mjera" Makedonije u pogledu uvoza pšenice i brašna u tu zemlju.

"Predložili smo određene zaključke. Sve članice CEFTA prihvatile su argumentaciju Srbije da ta mjera nije u skladu sa CEFTA sporazumom i da je potrebno njeno hitno ukidanje", naglasila je Todorović.

Ona je dodala da je predloženo i da se donesu odluke koje bi značile da u ponovljenim slučajevima procedura za mogućnost uvođenja kontramera bude skraćena.

"Makedonija nije željela da prihvati sve ove zaključke... Ali smo, na kraju, poslije višesatnih razgovora uspjeli da dobijemo obećanje, odnosno, obavezivanje da će eliminisati spornu odluku u razumnom roku", objasnila je Todorović.

Ona je ponovila da je Srbija dobila potpunu podršku ostalih zemalja i da je to jedan od rijetkih momenata da je članstvo CEFTA sporazuma bilo jednoglasno u pogledu te mjere.

Todorović je ukazala i da će Srbija, u slučaju da Makedonija za oko mjesec dana ne ispoštuje današnji dogovor i ukine spornu mjeru, koristiti određene pogodnosti iz CEFTA sporazuma koje bi vodile uvođenju kontra mjera kako bi se kompenzovao gubitak koji smo pretrpjeli uvođenjem tog ograničenja u izvozu.

Na pitanje novinara, šta će se dešavati sa pšenicom u tom vremenskom vakumu do ukidanja mjere, Todorović je rekla da će do tada na snazi biti restriktivan režim izvoza. 

(Tanjug/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog