Svijet

Berlin traži medicinske sestre, bolničare, električare

Prošle godine Njemačka je olakšala dobijanje radne dozvole za visokostručnu radnu snagu. Ako ste završili medicinsku ili elektotehničku školu, nemate posla i želite dobro zaraditi, onda je ovo dobra prilika za vas.

Berlin je objavio popis poslova koje namjerava ponuditi i radnicima izvan Evropske unije, utirući tako put selektivnoj imigraciji.

Popis traženih poslova njemačka je vlada sastavila u saradnji s Agencijom za zapošljavanje, a odnose se na radnike sa srednjom stručnom spremom – električare, medicinske sestre te bolničare u staračkim domovima, javio je HRT. Njemačka je olakšala dobijanje radne dozvole za visokostručnu radnu snagu.

Za ovaj posao neophodno je da imate nostrifikovanu diplomu i sertifikat da poznajete njemački jezik. Prema pisanju portala pressing.ba, ovih dana je prava navala u Geteovom institutu, gdje mladi usavršavaju njemački jezik, kako bi što lakše položili ispit i dobili priliku da se zaposle u Njemačkoj.

Zbog niske nezaposlenosti i starenja stanovništva, Njemačkoj nedostaje kvalifikovane radne snage koju pokušava privući iz susjednih evropskih zemalja, ali sve više i iz onih udaljenijih.

Organizacija za privrednu saradnju i razvoj (OECD) pokazala je u februaru u jednoj studiji da Njemačka nije dovoljno otvorena za zapošljavanje strane radne snage, posebno one bez visoke stručne spreme, kako bi na svom tržištu rada ublažila negativan uticaj starenja stanovništva.
 

(Nezavisne novine/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog