BiH

IDDEEA - zadužena za pogranične propusnice

SARAJEVO - Savjet ministara BiH donio je danas Odluku o zaduženju Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH /IDDEEA/ za personalizaciju, tehničku obradu i vođenje evidencije o pograničnim propusnicama sa Hrvatskom.

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da je Odlukom utvrđeno da je Granična policija BiH zadužena za vođenje postupka i izdavanje pograničnih propusnica za državljane Hrvatske, a i Ministarstvo inostranih poslova BiH može zaprimati i obrađivati zahtjeve putem diplomatsko–konzularnog predstavništva u Zagrebu. 

Savjet ministara BiH razmatrao je i Prijedlog pravilnika o cijeni pograničnih propusnica i ocijenio da postoji prostor za snižavanje predložene naknade pograničnih propusnica od 60 KM za hrvatske državljane i 225 kuna za građane BiH. 

Zadužen je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda da u kontaktu s predsjednikom Vlade Hrvatske Zoranom Milanovićem pokuša iznaći rješenje za snižavanje cijena pograničnih propusnica, koje će dvije države izdavati građanima poštujući princip reciprociteta. 

Savjet ministara BiH donio je Strategiju za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH 2013–2016. godine, koju prati Akcioni plan koji podrazumijeva provođenje paketa mjera radi unapređenja bezbjednosti u BiH, ali i u regionu. 

Strategija predviđa smanjenje prisustva nelegalnog malog oružja i lakog naoružanja, unapređenje pravnog okvira i implementaciju zakonodavstva u ovoj oblasti, intenzivniju međunarodnu i regionalnu saradnju, te saradnju s nevladinim sektorom. 

Savjet ministara BiH donio je Odluku o uspostavljanju Komisije za provođenje Međunarodnih zdravstvenih propisa /2005/ Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/. 

Komisija će biti stručno tijelo - kontakt tačka na nivou BiH nadležna za implementaciju zdravstvenih mjera utvrđenih Međunarodnim zdravstvenim propisima, te će obavljati zdravstveni nadzor na svim nivoima organizacije zdravstvenog sistema, obavještavati o bolesti koja bi mogla imati međunarodni javni značaj i uključivati se u globalni sistem nadzora koji je uspostavila SZO. 

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog