Vijesti

Obilježavanje 196. godišnjice smrti Karađorđa

BEOGRAD - Ceremonija obilježavanja 196. godišnjice smrti vožda Karađorđa biće održana danas u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu kod Topole.

Kako je saopšteno iz vladinog Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, ceremoniju polaganja vijenaca i odavanja počasti predvodiće državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Srbije Negovan Stanković.

Kraj sarkofaga proslavljenog vojskovođe biće položeni lovorovi venci i odate državne i vojne počasti.

Vijence će položiti i predstavnici Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, opštine Topola, kao i nevladinih organizacija opredjeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Početak ceremonije najavljen je za 11.30 sati, a organizator komemorativnog okupljanja je Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Karađorđe Petrović bio je predvodnik Prvog srpskog ustanka i jedan od najznačajnijih vojnih zapovjednika u Srbiji između 1804. i 1813. godine.

Njegovi najveći uspjesi na bojnom polju bili su bojevi na Ivankovcu 1805. godine, Mišaru i Deligradu 1806. godine i borbe za oslobođenje Beograda 1807. godine.

Karađorđe je ubijen 25. jula 1817. godine u Radovanjskom Lugu kraj Velike Plane.

(Tanjug/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog