EU integracije BiH

Obustavljena sredstva EU za projekte izgradnje privrednih i turističkih kapaciteta

Zbog nepostizanja dogovora vlasti u Bosni i Hercegovini o potrebnim koracima na realizaciji projekata, Evropska unija je suspendovala 4.5 miliona evra izdvojenih za projekte pomoći turizmu i uvođenju sistema upravljanja kvalitetom (QMS) u mala i srednja preduzeća (SME) u Bosni i Hercegovini (BiH).

Cilj ova dva projekta za izgradnju kapaciteta bio je pružanje podrške privrednom rastu u zemlji preko sektora malih i srednjih preduzeća i turizma, najkonkurentnijih privrednih grana u BiH.

Da bi se ovim sektorima pružila daljnja podrška, potreban je jasan politički dogovor o predmetu aktivnosti, uključujući i odobravanje relevantnih projektnih izvještaja i usaglašen način za realizaciju projekata.

Nepostizanje dogovora ne znači samo potencijalan gubitak sredstava EU u iznosu od 4,5 miliona evra. Moguće su i implikacije na raspodjelu miliona evra sredstava EU za privredni razvoj iz IPA 2, glavnog programa EU za finansijsku pomoć BiH u periodu 2014–2020. godine.

Komentarišući suspenziju sredstava, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini dr Renco Davidi je izjavio:

„Razočarani smo što Bosna i Hercegovina nije u stanju da uzme novac koji joj je stavljen na raspolaganje. I u junu smo bili prisiljeni da obustavimo pet miliona evra izdvojenih za projekte u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. Samo mjesec dana kasnije, moramo da suspendujemo dodatne milione evra za dva jednako bitna sektora – mala i srednja preduzeća i turizam.

EU neprekidno naglašava da Bosna i Hercegovina rizikuje da zaostane za ostalim zemljama u regionu. Ovo je i ekonomsko i političko pitanje – ostale zemlje zapadnog Balkana predano rade na uvođenju evropskih standarda kvaliteta i pripremi ulaganja za veći ekonomski rast.   

Iako je EU čvrsto opredijeljena da pomogne Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu, istovremeno je potrebno da obezbjedimo efektivno korišćenje sredstava koja izdvajaju poreski obveznici država članica EU. Ova sredstva mogu ponovo biti mobilisana samo uz jasan i dokazan dogovor o projektnim aktivnostima".

Bosna i Hercegovina još uvijek ima prostora da postigne dogovor. Odbor EU– BiH za praćenje IPA sastaće se 10. septembra 2013. godine i razmotriti da li će projekti biti okončani, ili će se, ukoliko se ostvare potrebni preduslovi, ići dalje sa njihovom realizacijom.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog