Samo kod nas

Malešević: Omladinski savjet Milići sredstvima ministarstva organizovao koncert i bikini žurke

BANJALUKA - Razlog za nezadovoljstvo pojedinih omladinskih organizacija sa istoka Republike Srpske rezultatima konkursa za sufinansiranje omladinskih projekata i manifestacija krije se u činjenici da im Ministarstvo porodice, omladine i sporta Srpske ove godine nije odobrilo sredstva, budući da nisu namjenski utrošili ranije odobreni novac ili ispunili druge uslove konkursa, rekla je Srni pomoćnik ministra za omladinu Branka Malešević.

"Pojedine omladinske organizacije, poput Omladinskog savjeta Milići, koji je bio među najglasnijim kritičarima načina raspodjele sredstava, prošle godine je najveći dio novca podržanog projekta 'Avgustovski dani kulture i sporta' potrošio na organizaciju koncerta jedne beogradske muzičke grupe i bikini žurku. Neodgovorno je novac građana trošiti na ovakve stvari", navela je Maleševićeva.

Maleševićeva je precizirala je je ova organizacija u posljednje tri godine, uključujujući i ovogodišnji konkurs, od Ministarstva dobila 20.000 KM.

Ona je posebno izrazila negodovanje zbog optužbi na račun Ministarstva da su omladinske organizacije sa istoka Srpske zanemarene, imajući u vidu činjenicu da je od ukupno pristiglih projekata sa istoka koji su ispunili uslove konkursa odobreno više od 60 odsto.

"S druge strane, omladinskim organizacijama iz zapadnog dijela odobreno je 54 odsto od ukupnog broja projekata koji su ispunili uslove", rekla je Maleševićeva.

Ona je podsjetila da je, od ukupnog broja pristiglih projekata, na adresu Ministarstva stiglo 30 odsto od organizacija iz istočnog dijela Srpske, a 70 odsto iz zapadnog.

"Od tih 30 procenata, više od 40 odsto nije zadovoljilo osnove uslove navedene u konkursu, kao što su pravdanje sredstava odobrenih prošle godine, upis u omladinski registar ili su imali nedozvoljene troškove unutar predloženog projektnog budžeta", navela je Maleševićeva.

Ona je rekla da organizacije koje na nezakonit način pokušavaju doći do novca stvaraju lošu sliku o omladinskom sektoru, iako u Srpskoj djeluju brojne omladinske organizacije koje svojim radom doprinose poboljšanju položaja mladih na lokalnom i republičkom nivou.

"Ministarstvo će i ubuduće podržavati takve organizacije i kvalitetne projekte, posebno one koji su republičkog i regionalnog karaktera, a imenovati i sankcionisati one pojedince i organizacije koji pokušavaju ostvariti ličnu korist na nezakonit način", poručila je Maleševićeva.

Ona je dodala da lokalna zajednica treba finansirati kvalitetne omladinske projekte lokalnog karaktera, dok Ministarstvo, kao republička institucija, mora prvenstveno podržati projekte koji su od republičkog, regionalnog ili međunarodnog značaja za mlade.

"U namjeri da pomogne mladima, resorno ministarstvo je i ove godine sufinansiralo i kvalitetne lokalne projekte, imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju i male budžete lokalnih zajednica", rekla je Maleševićeva.

Generalni sekretar Omladinskog savjeta Republike Srpske Darko Stefanović smatra da nisu osnovane optužbe da Ministarstvo dijeli Srpsku na istočni i zapadni dio, te dodaje da se iza ovakvih prozivanja kriju lični interesi pojedinih predstavnika omladinskih organizacija.

On je podsjetio da je Savjet, kao krovna republička omladinska organizacija, glavni partner Ministarstva u svim aktivnostima i da je i ove, kao i prethodnih godina, u komisiji za raspodjelu sredstava predložila jednog od tri člana.

"Činjenica je da je ove godine iznos sredstava koja su se dodjeljivala po konkursu bio znatno manji nego prošle godine, ali su najkvalitetniji projekti dobili podršku Ministarstva", rekao je Stefanović Srni.

Predsjednik Omladinskog savjeta Milići Stefan Milić izjavio je Srni da Ministarstvo porodice, omladine i sporta Srpske ove godine generalno malo sredstava izdvaja za omladinske projekte, kao i da ova opštinska omladinska organizacija interno korespondira sa resornim ministarstvom i štiti interese mladih.

"Zadovoljni smo Ministarstvom porodice, omladine i sporta Republike Srpske i imamo razumijevanje za njegov rad u ovoj teškoj krizi. Jasno je da nema dovoljno sredstava za brojne omladinske projekte u Srpskoj", dodao je Milić.

Prema njegovim riječima, Omladinski savjet Milići vrši internu korespodenciju sa resornim ministarstvom i lobira za interese mladih da dobije što više sredstava.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li vjerujete da će se u narednih godinu dana u Republici Srpskoj živjeti bolje?

Rezultati ankete
Blog