Svijet

EU izašla iz krize: Evrostat objavljuje rezultate BDP-a

Brisel - Recesija, koja u zemljama evrozone traje od 2011. godine, najvjerovatnije je okončana u drugom kvartalu ove godine, pokazuju preliminarini statistički podaci, prenose agencije.

Očekuje da će evropska agencija za statistiku Evrostat objaviti da je u 17 zemalja evrozone u periodu april-jun u odnosu na prethodni kvartal zabilježen privredni rast od 0,2 odsto.

U 17 zemalja recesija je trajala šest uzastopnih kvartala.

Najveća zasluga za smanjenje recesije pripada Njemačkoj, a značajan ekonomski napredak ostvarile su i druge zemlje, među kojima i Grčka, koja se suočava sa ozbiljnom ekonomskom krizom i gdje recesija i dalje traje.

Već su objavljeni podaci o industrijskoj proizvodnji, najrelevantnijem pokazatelju kretanja ukupne ekonomije, a oni govore da je u junu u evrozoni ostvaren godišnji rast od 0,3 odsto, prvi put nakon 20 mjeseci.

Pritom je u Njemačkoj proizvodnja rasla 2,4 odsto, pozitivne rezultate bilježe i izvoz te narudžbe proizvođača, a berzanski indeks Daks od 4. jula popeo se više od pet odsto.

Njemačko Ministarstvo finansija procjenjuje da je BDP zemlje u drugom tromjesečju porastao 0,75 odsto.

Njemačkom kancelaru Angeli Merkel, koja nastoji da uvjeriti birače da joj povjere i treći mandat, ti pokazatelji nesumnjivo idu u prilog.

Prema procjeni središnje njemačke banke, Budesbanka, nakon ovogodišnjeg rasta, od 0,3 odsto, BDP će iduće godine rasti po stopi od 1,3 odsto.

Za evrozonu se, pak, ove godine očekuje pad od 0,6 odsto, a u 2014. rast od 1,1 odsto.

- Njemačka ekonomija uhvatila je zamah i nastavlja da bude stabilno sidro Evrope. Mala nezaposlenost podržava privatnu potrošnju i samo je pitanje kada će se probuditi investiciona aktivnost - rekao je Lotar Hesler, ekonomista iz Dizeldorfa, prenosi “Jutarnji list”.

Dok se njemačka ekonomija budi, što joj očito ne polazi teško za rukom, mnoge zemlje Evrope još tapkaju u krizi.

Oni kojima ne ide

Čini se da je rasla samo Njemačka. Aktivnost je vrlo slaba u Francuskoj, a u Italiji i Španiji i dalje slabi - primjećuju analitičari.

Francuska je smanjila ekonomske prognoze za ovu godinu i prvi put nakon 2009. zabilježiće pad BDP-a od 0,1 odsto.

MMF je nedavno savjetovao Francuskoj da smanji trošak rada i zaustavi rast poreza kako bi povećala konkurentnost.

Razlike unutar Evrope su velike, pa se može očekivati da će oporavak biti raznolik.

U Evropi ne očekujemo bum, ali pomak postoji i to će se osjetiti na tržištima i u svjetskoj ekonomiji. Postoji promjena percepcije, ljudi prije nisu vidjeli izlaz iz krize, a sada vide rast - rekao je Džozef Lapton viši globlani ekonomista banke “DžP Morgan Čejs” u Njujorku.

Taj dašak optimizma iz evrozone već su osjetile i neke zemlje u istočnoj Evropi, poput Rumunije, Poljske i Slovačke.

Nagovještaji oporavka, poput laganog rasta maloprodaje, ostaju preslabi za izlazak iz recesije i u drugom se kvartalu očekuje pad BDP-a.

Većina ekonomista već je najavila da bi u drugom dijelu godine moglo doći do oporavka.

(Glas Srpske/Frontal)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog