Svijet

BiH uvodi akcize na pivo iz Srbije

Iako CEFTA sporazum treba da znači slobodnu trgovinu sa regionom,BiH sve češće ograničava uvoz, zadržava robu na granici i izmišlja propise kojima žele da istisnu srpske firme sa tržišta, piše beogradski "Blic".

CEFTA sporazum najviše krši Kosovo, a slijede Makedonija, Hrvatska i BiH. U južnu pokrajinu nije dozvoljen izvoz jestivog ulja iz Srbije, jer u Prištini postoji distributivni centar za teritoriju Kosova.

Propisano je i da jedan kamion iz Srbije u toku 24 sata na Kosovo može prevesti maksimalno 3,5 tona cigareta, pića ili goriva. U istom periodu jednom primaocu na Kosovu je dozvoljena jedna isporuka iz Srbije.

Makedonija četvrtu godinu zaredom ograničava izvoz pšenice i brašna. U ovu zemlju Srbija je u julu izvezla 67 tona brašna, naspram 3.500 tona, koliko je do tada mjesečno plasirano.

Naše brašno je jeftinije i kvalitetnije. Tona makedonske pšenice košta 225 evra, a brašna u Srbiji 210 evra, pa je jasno da je osnovni motiv ograničenja ekonomski interes - kaže Zdravko Šajatović iz “Žitovojvodine”.

Makedonci su prošle godine navodno pronašli i olovo u srpskoj pšenici da bi superanaliza pokazala da to nije istina.

U Srbiji se trenutno strahuje i od bh. vlasti koje planiraju rast akciza na pivo za velike proizvođače.

Susjedi na ovaj način žele postići nižu cijenu domaćeg piva od konkurencije. Cilj je da zaštite svoje male pivare, ali bi štetu pretrpjeli veliki proizvođači iz Srbije koji dosta izvoze u BiH - kaže pomoćnik srpskog ministra trgovine Bojana Todorović.

Hrvatska je sa svog tržišta željela da istisne srpsku firmu “Peštan”, koja proizvodi PVC cijevi. Tražili su im duple sertifikate o ispunjenosti standarda. Ovaj problem su riješili u Ministarstvu trgovine, ali ne i slučaj sa Makedonijom i pojedine probleme sa Kosovom.

S druge strane, Makedonci su se žalili da im je Srbija na granici zadržala dva kamiona paradajza. Bh. firmama Srbija nerijetko traži dodatne analize robe i na taj način usporava uvoz. U “Žitovojvodini” su tražili da Srbija ograniči uvoz vina iz Makedonije.

(RTRS/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog