EU integracije BiH

Kejsi: Preuzeti odlučne korake za aplikaciju za članstvo u EU

SARAJEVO - Ambasador Velike Britanije u BiH Najdžel Kejsi nada se da će BiH u narednim sedmicama preduzeti odlučne korake koji bi joj omogućili da podnese aplikaciju za članstvo u EU prije izbora u BiH i onih za Evropski parlament 2014. godine.

izvor: Srna/Frotnal

Kejsi je u razgovoru sa ministrom inostranih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom istakao da trenutno postoji jaka, zajednička želja vlada svih zemalja članica EU da pomognu BiH i drugim zemljama regiona da krenu naprijed na putu ka članstvu u EU.

Iz britanske Ambasade saopšteno je da je Kejsi upozorio i da bi se, jednako tako, politički kontekst u EU mogao promijeniti, te da, ako se ne iskoristi trenutno povoljna atmosfera za podnošenje aplikacije za članstvo, to moglo predstavljati značajan rizik za budućnost.

Iz Ministarstva inostranih poslova /MIP/ BiH saopšteno je da je Lagumdžija istakao kao prioritetan cilj BiH u procesu evropskih integracija stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a potom predaju aplikacije za članstvo u EU.

On je istakao da je i regionalna saradnja visoko među prioritetima MIP-a BiH i njene inostrane politike, jer podržava evropski put zemalja u regionu, koji je ujedno i podsticaj nastavku procesa evropskih integracija BiH.

Tokom sastanka istaknut je značaj prijateljske podrške Velike Britanije u procesu evroatlantskih integracija BiH, te je pozitivno ocijenjena saradnja na ekonomskom planu, naročito poslije Velika Britanija – BiH investicionog foruma, koji je održan 18. aprila u Londonu.

U saopštenju se navodi da je na sastanku izražen interes za liberalizaciju viznog režima za BiH.

Razgovarano je i o predstojećem zasjedanju Generalne skupštine UN u NJujorku narednog mjeseca, a Kejsi je Lagumdžiji uručio poziv britanskog ministra inostranih poslova Vilijema Hejga da tokom Generalne skupštine, osim bilateralnih susreta i drugih skupova zajedno učestvuju na ministarskom sastanku o sprečavanju seksualnog nasilja u konfliktima.

Kejsi i Lagumdžija su razgovarali i o trenutnoj situaciji na Bliskom istoku, posebno u Egiptu.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog