Svijet

Grčkoj potreban i treći paket finansijske pomoći

BERLIN - Njemački ministar finansija Volfgang Šojble priznao je prvi put da će Grčkoj biti potreban treći paket finansijske pomoći, a izvori u Atini rekli su da je suma koja se razmatra znatno manja od dosadašnjih.

izvor: Agencije/Frontal

"Moraće se napraviti još jedan program za Grčku", rekao je Šojble na predizbornom skupu na sjeveru Njemačke. Ovaj komentar mogao bi da bude shvaćen veoma negativno među njemačkim glasačima samo pet sedmica prije opštih izbora.

Zvaničnik grčkog Ministarstva finansija izjavio je u Atini da će novi paket biti fokusiran na popunjavanje neočekivane rupe u fondovima u periodu od 2014. do 2016. godine.

"Grčka i njeni kreditori razmatraju nekoliko načina za popunjavanje rupe u fondovima sa kojom će se Grčka suočiti u narednih nekoliko godina", rekao je zvaničnik koji nije želio da bude imenovan.

Član upravnog odbora Evropske centralne banke Jerg Asmusen posjetiće sutra Grčku radi razgovora o napretku reformi neophodnih za osiguravanje uplate ranije dogovorene pomoći.

Šojble je rekao da više neće biti rezanja grčkih dugova.

Atina je dobila tranšu od 5,8 milijardi evra od međunarodnih kreditora u julu i trebalo bi da dobije još milijardu u oktobru, ako do tada provede određene reforme.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog