Svijet

Svjetska banka: Za Srbiju spremno 250 miliona dolara

BEOGRAD - Svetska banka odobriće Srbiji kredit od 200 miliona dolara ako budžet za 2014. bude donijet na vrijeme i ukoliko nastavite s fiskalnom konsolidacijom.

izvor: Tanjug/Frontal

U tom slučaju dali bi smo vam i dodatnih 50 miliona dolara koje je tražio potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić. I on i budući ministar finansija Lazar Krstić to su nam potvrdili, izjavio je šef kancelarije Svjetske banke u Srbiji Toni Verheijen.

Verheijen je za "Politiku" rekao da su prošle sedmice regionalna direktorka Svjetske banke i on bili na sastanku sa Vučićem i Krstićem i postavili im dva pitanja.

"Prvo - da li će budžet za 2014. biti usvojen na vrijeme, kako bi smo prijedlog o zajmu mogli da iznesemo na sjednicu Odbora banke u decembru. Pred njih ne možemo da izađemo s budžetom za ovu fiskalnu godinu. Drugo - mada je rebalans budžeta korak u dobrom smjeru, mislimo da je potrebno još učiniti da bi se na srednji rok zaustavio rast javnog duga", kazao je on.
"Želimo da u budžetu za 2014. godinu vidimo da je fiskalni deficit manji za 0,5 posto u odnosu na ovogodišnji rebalans, što odgovara smanjenju javnih rashoda za jedan procenat", naglasio je šef kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Prema njegovim riječima, realno je da novac dobijemo u ovoj kalendarskoj godini i naveo da se u slučaju Srbije to već dogodilo 2005. godine.
"Ali moramo da vidimo da li će vlada da nastavi sprovođenje akcionog plana koji se bavi preduzećima u restrukturiranju i da li su za te radnike predviđene otpremnine u budžetu za 2014. godinu", kazao je Verheijen.

Drugo, naveo je on, kako nemate aranžman sa MMF, onda Svjetska banka mora da napravi sopstvenu procjenu o fiskalnoj i makroekonomskoj situaciji.

"Da imate aranžman, koji se dobro sprovodi, to pitanje ne bi smo ni postavljali. Zato je ovo za nas neobična situacija, jer na osnovu sopstvene procene Odboru izvršnih direktora treba da predstavimo sve rizike finansiranja budžeta Srbije", napomenuo je šef kancelarije Svjetske banke u Srbiji.

Kada je riječ o kandidatu za ministra finansija Lazaru Krstiću, on je rekao da Srbija ima iskustvo u postavljanju mladih ljudi u vladu i naveo da su i druge zemlje centralnoistočne Evrope imale vrlo talentovane i mlade ministre finansija.
"Njegova mladost nije bitna sve dok ima podršku vlade. Za nas je bitno da su javne finansije u stabilnim rukama. Na sastanku je bilo jasno da on ima snažnu podršku potpredsjednika vlade (Vučića), što je vrlo važno da bi mogao da donosi teške odluke. Ima naznaka da će nastaviti s fikalnom konsolidacijom", kazao je Verheijen.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog