EU integracije BiH

EU će tražiti podatke o imovini političara van granica BiH

SARAJEVO - Evropska unija (EU) u procesu pridruživanja, i to pri provedbi poglavlja 23. i 24., tražit će od BiH da utvrdi koju imovinu političari imaju van granica BiH, a kako bi se spriječio sukob interesa, saznaje „Dnevni avaz".

izvor: Nezavisne 

To pokazuje i slučaj iz Crne Gore.

Naime, imovina političara iz Republike Srpske, prvenstveno vile i stanovi ko je posjeduju u Crnoj Gori, a nisu ih naveli u imovinskim kartonima, pod lupom su Komisije za sprečavanje sukoba interesa Crne Gore i ta komisija sa Slobodanom Lekovićem na čelu spremna ih je ustupiti Komisiji za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS.

Iz pisma do kojeg je došao „Dnevni avaz", a koje je još u julu Leković uputio Obrenki Slijepčević, predsjednici Komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS, vidljivo je da je utvrđivanje imovine crnogorskih političara, ali i saradnja sa zemljama regiona u tom kontekstu, uslov Evropske unije.

- Preporuka Evropske komisije je saradnja u regionu, a to je i zaključak Vlade Crne Gore. Mi smo uveliko odmakli u pregovorima i upravo je sada usvojen Akcioni plan za poglavlja 23. i 24. (odnose se na pitanja pravosuđa i pravde, slobode i sigurnosti, op. a.), gdje su i zadaci ove naše komisije - navodi, između ostalog, Leković u pismu upućenom Slijepčević.

Istovremeno, Leković, osim što nudi saradnju na otkrivanju imovine bh. političara u Crnoj Gori, zauzvrat od nadležnih u manjem bh. entitetu traži pomoć pri otkrivanju imovine crnogorskih političara skrivene u RS, naročito nekretnina i bankovnih računa. S druge strane, Maksida Pirić, portparolka CIK-a, kaže da Centralna izborna komisija BiH nema mogućnosti da provjerava istinitost navoda u imovinskim kartonima bh. zvaničnika u zemlji, niti da uđe u trag njihovoj imovini u inostranstvu. Jedini funkcioneri čiji se podaci provjeravaju jesu ministri u Savjetu ministara BiH.

- Jedine provjere imovinskih kartona i drugih podataka vrši Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) pri kandidaturi za ministre u Savjetu ministara BiH, na osnovu kojih se izdaje saglasnost za njihovo imenovanje - kaže Pirić.

Premda trenutna zakonska rješenja u BiH ograničavaju mogućnost provjere i tačnog utvrđivanja imovine većine bh. političara, primjer iz Crne Gore pokazatelj je da će BiH, ako želi ući u EU, morati ne samo utvrditi vrijednost imovine koju posjeduju političari nego i njeno porijeklo.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog