EU integracije BiH

Kejsi: Zabrinjava nedostatak osjećaja urgentnosti kod većine stranačkih vođa

SARAJEVO - Amabasador Velike Britanije u BiH Nejdžel Kejsi upozorio je da, ukoliko BiH propusti "posljednji voz" u procesu pridruživanja EU ove jeseni, sljedeći neće doći prije 2015. godine.

izvor: Srna 

"Zaista zabrinjava nedostatak osjećaja urgentnosti kod većine stranačkih vođa za nalaženje rješenja koja bi se realno mogla dogovoriti i implementirati do kraja ove godine. S novim Evropskim parlamentom i Komisijom, okolnosti za nove prijave za članstvo mogu biti mnogo teže", rekao je Kejsi za "Dnevni avaz".

Što se tiče IPA fondova, pojasnio je britanski ambasador, situacija je jednostavna – EU će moći implementirati postojeće projekte samo u slučajevima kada postoji jasna politička predanost vlastima u BiH na svim relevantnim nivoima i neće biti moguće dogovoriti bilo kakavu novu podršku u sklopu kompletnog IPA 2 dok lideri u BiH ne uspostave funkcionalan mehanizama za koordinaciju sa EU.

"BiH već sama sebi nanosi veliki finansijski gubitak, što je direktna posljedica nedostataka napretka. Osim što odbacuje milione u vidu novca IPA fondova, BiH će izgubiti milijarde evra u mogućoj dodatnoj pomoći za svaku godinu u kojoj zaostaje za svojim susjedima", poručio je Kejsi.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog