Ex-Yu spomenar

Kad je Toma Zdravković izvozio svoje pjesme

Toma Zdravković, danas poznat po svojim vječitim hitovima, koje slušaju i stari i mladi, u vrijeme svoje mladosti nije mogao ni da zamisli da će generacije nakon njegove smrti odano i vjerno slušati, slaviti i tugovati uz njegove pjesme. Kako ističe u intervjuu, za nekadašnji sedmični magazin Arena u izdanju objavljenom 26. januara 1968., u Jugoslaviji nikako ne može da napravi veći uspjeh pa je odlučio da svoje kompozicije izvozi na strano tržište. Evo šta je još Toma rekao novinaru...

”Ciganka” je novi hit francuskog pjevača grčkog porijekla Enrika Masiasa. Nova zvijezda talijanske kancone Al Bano postiže velik uspjeh kompozicijom ”Ludi Toni”. Te vedre, lake kompozicije, protkane našim narodnim melosom, polako osvajaju zemlju po zemlju. Ali kad prijeđu našu granicu, neće biti dočekane kao novost – one su poznate gotovo svakom našem sugrađaninu koji posjećuje kavane.

Njihov autor nije niko drugi već naš poznati kafanski pjevač Tomo Zdravković. On ih je jedini pokušao kod nas lansirati, ali preko kafanskog podija nije uspio. Stoga ih je nakon nekog vremena proglasio starim i ”penzionirao”.

Pjesma i reklama

-  Kompoziciji je potrebna reklama – kaže Zdravković. – Ploče, radio i televizija mogu od neke kompozicije napraviti hit a od pjevača zvijezdu. Ja te podrške nisam imao.

Kako je došlo do saradnje Tome Zdravkovića i popularnih pjevača izvan naših granica?

- Nije to nikakava saradnja – objašnjava nam Zdravković. – To je moj posljedni trzaj. Već deset godina pokušavam dokazati svoje kompozitorske i pjevačke kvalitete, ali bez uspjeha. Kad sam vidio da je kod nas teško uspjeti, odlučio sam da svoje kompozicije šaljem u inostranstvo i da tamo pokušam probiti led. Ako uspijem, mislio sam, uspjeću i kod nas, ako ne – ništa nisam izgubio. Odlučio sam se za Enrika, jer je popularan. Ono što on pjeva mora biti hit. Al Bano je mlad, ima kvaliteta. A iz iskustva znam da su mladim pjevačima potrebne nove, originalne kompozicije koje publika lako prihvata i pamti.

 

Tomo Zdravković ima dvadeset devet godina, od toga deset godina pjevačkog staža, a komponiranjem se bavi posljednih osam godina. Napisao je pedesetak zabavnih kompozicija i desetak narodnih. Sve su one dobro poznate kafanskim gostima i muzičarima. Katkad se Zdravković pojavi na malom ekranu pjevajući narodne pjesme.

- Kompozicije koje komponujem može pjevati svaki pjevač. Adamo, Žan Klod Paskal ili Frenk Sinatra s jednakim bi ih lakoćom pjevali kao Ivo Robić, Vice Vukov ili Dušan Jakšić. Ritmika je orijentalna a harmonija prema našem narodnom melosu. Sve je to ukomponovano u izvanrednu zabavnu kompoziciju.

Zdravković je dva puta pokušao na festivalu ”Beogradsko proleće”, ali je oba puta bio odbijen.

- Stručnjaci za zabavnu muziku kažu: ”To je narodna pjesma”. A stručnjaci za narodne pjesme tvrde: ”To je zabavna muzika”. Meni se čini da je to čista naša zabavna pjesma koja može postići veliki uspjeh i u inostranstvu.

- Jeste li kojem našem pjevaču ponudili da pjeva vaše kompozicije?

Džimijeva čestitka

Pjesme samo za izvoz. Tomo Zdravković komponira za strane pjevače.- Ranije jesam. Niko ih nije htio. Svi su govorili: ”Ko je on? Kafanski pjevač!” i onda bi se nasmijali. Tu, u restoranu ”Stadion”, slušali su me Džimi Stanić i Nada Knežević. Džimi mi je čestitao: ”Mladiću, pa ti si bolji od svih beogradskih pjevača.” Nada se zanimala za ”Ciganku”- Hoće da je uvrsti u svoj repertoar. To je dosad jedino priznanje koje sam dobio u Jugoslaviji.

Tomo je snimio nekoliko ploča s narodnim pjesmama, a koje nisu postigle neki veći uspjeh. Kaže da je za to kriva slaba reklama. A kako sada stvari stoje?

- Zvale su me dvije fabrike ploča da potpišem ekskluzivni ugovor. Svi traže ”Ciganku” i ”Ludog Tonija”, a ja im kažem da imam i boljih kompozicija. Oni neće ni da čuju. Te dvije ili ništa. Kažu: ostale kasnije.

Tomina je velika želja da snimi petnaestominutnu TV-emisiju svojih kompozicija. A ako ga publika ne primi, spreman je da se odrekne pjevanja.

 

(Tekst preuzet sa yutimes.de)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog