Svijet

Evropska unija ukida roming?

Usvojene reforme sektora telekomunikacija u Evropskoj uniji. Evropska komisija želi da stvori jedinstveno tržište u toj oblasti, a prijedlog je da od jula 2014. budu ukinuti troškovi rominga. Operateri, međutim, tvrde da je roming od ključnog značaja za njihov profit.

Izvor:RTS

Evropska komisija je usvojila kontroverzne reforme telekomunikacionog sektora koje će, kako je ocijenila, formirati "u potpunosti povezanu" Evropu i okončati visoke nepopularne troškove rominga unutar Evropske unije.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je u govoru u Evropskom parlamentu rekao da je od vitalnog značaja da postoji "jedinstveno tržište" u sektoru telekomunikacija, kako bi se obezbijedilo da EU ne zaostane za drugim regionima svijeta.

"Ovaj prijedlog će sniziti cijene za korisnike, Evropa će sve više i više postajati digitalna i pružiti nove mogućnosti korisnicima. Zar to nije paradoksalno da imamo unutrašnje robno tržište, ali kad je riječ o digitalnom sektoru, mi i dalje imamo 28 tržišta", rekao je Barozo.

Reforma telekomunikacija sa ciljem rušenja nacionalnih barijera je "od ključnog značaja za konkurentnost i zapošljavanje i polaže osnovu za prosperitet u godinama koje dolaze", predočio je Barozo.

Glavni prijedlog je da od jula 2014. budu ukinuti troškovi rominga, odnosno dodatnih troškova koje korisnici plaćaju za dolazne pozive kada koriste svoje mobilne telefone ili portabl uređaje u inostranstvu, prenosi agencija AFP.

Kompanije bi trebalo da ponude pakete "pričajte kao kod kuće" koji bi pokrili cijelu EU ili da dozvole korisnicima da se pretplate na druge provajdere rominga bez dažbina na njihove originalne SIM kartice, navedeno je u saopštenju Komisije.

Evropski umesto nacionalih regulatora

Komesarka EU za telekomunikacije Neli Kros ranije je snizila troškove rominga i sada joj je cilj da ih potpuno ukine. Operateri, međutim, tvrde da je roming od ključnog značaja za njihov profit i da doprinosi finansiranju ogromnih investicija u EU.

Sa ciljem formiranja jedinstvenog tržišta telekomunikacija, Komisija predviđa uvođenje jedinstvenog regulatora za odobravanje rada kompanija u svih 28 članica EU, koji bi zamijenio pojedinačne nacionalne regulatore.

Za mobilne pozive unutar EU troškovi ne bi smjeli da premaše 0,19 evrocenti po minuti, navela je Komisija.

Evropska komisija je, takođe, podržala "neutralnost mreže" - princip da internet treba da bude otvoreni sistem, odnosno da kompanijama bude zabranjeno da sklapaju sporazume, na primjer, o većoj brzini prenosa podataka, što u praksi može da ograniči pristup njihovim rivalima.

Paket prijedloga Komisije, među kojima je i unaprjeđenje prava korisnika širom EU, sada ide u Evropski parlament i liderima EU na odobravanje.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog