EU integracije BiH

Izvještaj Savjeta Evrope: Značajno prisustvo policijskog zlostavljanja u BiH

Komitet Savjeta Evrope za sprečavanje mučenja i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja (CPT) je objavio izvještaj o svojoj ad hoc posjeti Bosni i Hercegovini, iz decembra 2012. godine, zajedno sa odgovorima vlasti BiH.

autor: Frontal

Glavni cilj posjete je bio ispitati poduzete korake u vezi sa borbom protiv policijskog zlostavljanja, od zadnje posjete u aprilu 2011.  godine.

"Delegacija CPT-a je ponovo primila značajan broj vjerodostojnih navoda ozbiljnog fizičkog policijskog zlostavljanja u Republici Srpskoj. Navodno, najčešći oblici zlostavljanja su bili šamari, udarci rukama i udarci nogama, kao i udarci tvrdim predmetima (npr. palice za bejzbol) u razne dijelove tijela. Takođe su primljeni i detaljni navodi o vezivanju osoba lisicama u teško izdržljivim pozama, stavljanju plastičnih kesa na glave osumnjičenih, nanošenju povreda elektro-šokovima i isceniranim pogubljenjima. Većina ovih navoda se odnosi na period u kojem su krim-inspektori ispitivali osumnjičene u za to predviđenim prostorijama, a posebno u centralnoj policijskoj stanici Banja Luka", navodi se u saopštenju Savjeta Evrope u BiH.

CPT preporučuje da se provede nezavisna stručna procjena stanja o metodama rada koje koriste krim-inspektori u centralnoj policijskoj stanici Banja Luka kada pritvaraju i ispituju osumnjičene. Nadalje, u izvještaju se pozivaju vlasti da poboljšaju proces zapošljavanja i obučavanja policijskih službenika, zatim da se poduzmu mjere za promociju kulture u kojoj se zlostavljanje smatra neprofesionalnim činom, te da se stvori okruženje u kojem će se ohrabrivati prijavljivanje slučajeva zlostavljanja.        

Izvještaj se takođe kritički osvrće na nedostatak procedura nakon momenta kada se osoba požali na slučaj policijskog zlostavljanja. CPT daje nekoliko preporuka koje za cilj imaju poboljšanje efikasnosti istraga navodnih zlostavljanja. Ove preporuke takođe trebaju ojačati formalne mehanizme zaštite u praksi, koje se odnose na lišavanje slobode, kao što su pristup advokatu i doktoru.

"Nedostatak bilo kakvih ćelija za zadržavanje u centralnoj policijskoj stanici u Banjoj Luci znači da su osobe često vezane lisicama za radijatore ili dijelove namještaja na duži vremenski period. Izvještaj preporučuje da se takve situacije trebaju okončati te da bi trebalo obezbijediti odgovarajuće ćelije za zadržavanje. Nadalje, nedostatke otkrivene u drugim policijskim stanicama treba otkloniti"

Što se tiče pritvorskih jedinica u posjećenim zatvorima, CPT i dalje ima kritički stav prema neproporcionalnim ograničenjima koja su nametnuta pritvorenicima, a koji su primorani da provedu 22 sata dnevno u svojim ćelijama, čak i po nekoliko mjeseci. CPT takođe smatra da pritvorenicima treba biti ponuđen najmanje jedan sat sedmično predviđen za posjete te da se ovakve posjete, po pravilu, trebaju odvijati u otvorenim uslovima, koliko je to razumno moguće. CPT takođe daje preporuke, između ostalog, koje se odnose na poboljšanje zdravstvene zaštite u zatvorima i uspostavljanje sistematičnih procedura evidentiranja i izvještavanja o povredama.

U svom odgovoru, vlasti BiH su dostavile informacije o određenim istragama o navodnim slučajevima zlostavljanja, te o poduzetim aktivnostima, a kako bi se osiguralo da se policija pridržava relevantnih pravila o postupanju sa pritvorenim licima.

"Posebno se spominje pismo koje je predsjednik Vrhovnog suda Republike Srpske uputio svim sudijama u kojem ih podsjeća na njihove obaveze kada god postoje slučajevi navodnog policijskog zlostavljanja, te na opšte obavezujuće uputstvo glavnog tužioca u vezi sa provođenjem takvih istraga", izražava se u saopštenju Savjeta Evrope.

Vlasti BiH su, kako ističu, takođe dostavile informacije o poboljšanju fizičkih uvjeta u objektima policijskih jedinica za pritvor. Što se tiče zatvora, vlasti tvrde da se preduzimaju određeni koraci kako bi se otklonili primjećeni nedostaci u pogledu pružanja zdravstvene zaštite.

 Izvještaj dostupan na:www.cpt.coe.int
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog