EU integracije BiH

File: Očekujem da lideri iz BiH drže do časti

SARAJEVO - Komesar za proširenje EU Štefan File očekuje od lidera iz BiH, koji će 1. oktobra biti učesnici trećeg sastanka na visokom nivou u Briselu, da drže do časti i preuzetih obaveza i da konačno pokažu rezultat.

izvor: Srna/Frontal

"Ni više, ni manje. Ovog puta volio bih da vidim opipljive rezultate, a ne neko iznošenje namjera. Bez efikasnog mehanizma koordinacije BiH neće biti u stanju da komunicira sa EU", upozorio je File.

On je za "Dnevni avaz" rekao da bez tog mehanizma političari u BiH neće biti u stanju ni da se zajedno dogovore o širokom spektru strategija i projekata koji bi trebalo da budu realizovani uz pomoć fondova EU.

Prema njegovim riječima, Brisel od lidera iz BiH očekuje izvještaj o napretku na dva glavna pitanja - kako BiH namjerava provesti odluku "Sejdić - Finci" i kako će izgledati EU mehanizam koordinacije.

"Zavisno od rezultata tog razgovora otvorićemo raspravu o budućnosti predpristupne pomoći za BiH, takozvani paket IPA dva, za period 2014 – 2020. godina", najavio je File.

On je podvukao da BiH hitno mora prilagoditi trgovinski dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, nakon što je Hrvatska ušla u EU, te dodao da EU neće mijenjati svoja pravila niti činiti bilo kakve nove ustupke institucijama BiH.

File je podsjetio i na zaključke Savjeta EU za spoljne poslove, prema kojima neprovođenje odluke "Sejdić - Finci" dovodi BiH u suprotnost sa njenim međunarodnim obavezama, zbog čega postoji opravdana zabrinutost od mogućih posljedica po opšte izbore 2014. godine, odnosno potkopavanja legitimiteta izabrane vlasti.

"Država koja ima aspiraciju da postane kandidat u okviru budućeg pristupanja EU ne samo da treba da ova upozorenja shvati vrlo ozbiljno, nego bi trebalo da svoje obaveze odmah rješava", poručio je File.

On je upozorio da može doći i do suspenzije još nekih IPA projekata namijenjenih BiH.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog