Svijet

Makedonija ukinula uslovni uvoz brašna

SKOPLJE - Vlada Makedonije ukinula je mjeru o uslovnom uvozu brašna koja će u ponoć stupiti na snagu, rekao je potpredsjednik Vlade za ekonomska pitanja Vladimir Peševski.

izvor: Agencije/Frontal

Kada je riječ o pšenici Makedonija je odluku o njenom ograničenom uvozu ukinula 2. septembra.

Odluka o ograničenom uvozu pšenice i brašna donesena je početkom jula i trebalo je da važi do kraja godine, odnosno do stabilizacije tržišta i redovnog otkupa pšenice domaćih proizvođača.

Prema toj odluci, domaći uvoznici bili su obavezni da za kilogram uvezene pšenice kupe tri kilograma domaće, a za kilogram uvoznog brašna četiri kilograma pšenice iz domaće proizvodnje.

Odluka makedonske Vlade o uslovnom uvozu pšenice i brašna izazvala je velike probleme.

Prvo je Srbija, koja je tradicionalni izvoznik pšenice u Makedoniji, zatražila ukidanje ove mjere, a u protivnom zaprijetila recipročnim mjerama.

Odluka je bila povod da i Priština uvede embargo na uvoz određenih makedonskih proizvoda, a nakon što je Makedonija uvela kontramjere i potpuno zabrani uvoz makedonskih proizvoda.

Prevoznici makedonskog "Makamtransa" su nakon odluke Prištine da zabrani uvoz makednonskih proizvoda krenuli u blokadu saobraćaja prema Kosovu na prelazima Blace i Jažince.

Potredsjednik Vlade Makedonije Vladimir Peševski izjavio je da je o ukidanju odluke o uslovnom uvozu brašna obaviještena Priština, te dodao da postoje najave da će biti ukinuta i njihova mjera o zabrani uvoza makedonskih proizvoda.

Auto-moto savez Makedonije saopštio je da su makedonski prevoznici i danas nastavili sa blokadom saobraćaja prema Kosovu na prelazima Blace i Jažince. Saobraćaj je u prekidu za sva motorna vozila u oba pravca.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog