Intervju

Srđan Blagovčanin: Kada je u pitanju borba protiv korupcije BiH je bliža Somaliji nego zemljama regiona

Srđan Blagovčanin, izvršni direktor Transparensi Internešnela u Bosni i Hercegovini u intervjuu za Frontal govori o Nacrtu strategije borbe protiv korupcije u Republici Srpskoj, trenutnom stanju kada je u pitanju ova pošast u BiH i izgledaima da se stanje poboljša.

autor: Frontal 

Sprečavanje, suzbijanje korupcije i saradnja institucija sa nevladinim sektorom na podizanju svijesti o štetnosti korupcije prioriteti su Nacrta strategije borbe protiv korupcije u Republici Srpskoj od 2013. do 2017. godine. Kako Transparensi ocjenjuje ovaj nacrt koji će prvog dana jesenjeg zasijedanja NSRS biti pred poslanicima?

Nažalost i ova strategija ponavlja greške prethodnih i svodi se na spisak lijepih želja koje nemaju nikakve veze sa realnošću i onim što se dešava u praksi. Svugdje u razvijenom svijetu strategije se prave na način da analizirate problem, vidite gdje ste griješili u prošlosti i zajedno sa svima na koje se dokument odnosi napravite realan okvir onoga što želite da postignite. Ništa od tog vladajući režim u RS nije uradio. Možda bi bilo i pervezno očekivati od ovakvog duboko kriminalizovanog režima da to i uradi na takav način. Umjesto toga režim koristi strategije za bacanje prašine u oči.

U istom dokumentu navodi se da podsticanje aktivnosti medija i nevladinog sektora doprinosi efikasnijoj prevenciji i reagovanju na korupciju. Kakvo je trenutno stanje?

Trentuno stanje je katastofalno, jer vladajući režim apsolutno kontroliše sve medije sa izuzetkom jedne TV i nekoliko portala. Svaka NVO koja se usudi javno pregovoriti o problemu korupcije biva brutalno medijski odstrijeljena, dok se paralelne službe režima, odnosno mafija pod kontrolom režima potrudi da odradi onaj dio koji se odnosi na prijetnje i pritiske. Nerijetko se za takve potrebe koriste i zvanične agencije za provođenje zakona.

Vlada Republike Srpske će formirati antikorupcioni tim. Šta biste im mogli savjetovati?

Jako je teško očekivati da taj tim bilo šta uradi. Sjetite se pompeznih najava o specijalnom tužilaštvu, pa šta smo na kraju dobili, apsolutno ništa. Naravno da ni taj tim ne moze uraditi ništa u situaciji u kojoj režim ima kontrolu nad pravosudjem, policijom, medijima i svim ostalim polugama moći.

Na kojem stepenu se nalazi borba protiv korupcije u BiH u odnosu na zemlje regiona?

BiH se nažalost nalazi puno bliže Somaliji kada je u pitanju borba protiv korupcije nego zemljama regiona. Ovdje politčki lideri su apsolutni gospodari svih insitucija i one su u službi njihovih interesa umjesto da rade po zakonu. Pa pogledajte samo zakon o konverziji poreskog duga u vlasništvo, to je potpuna legalizacija pljačke, to je sumrak svakog iole racionalnog rasuđivanja. Ili pogledajte šta se dešava na relaciji Tužilaštvo BiH – SIPA, dvije institucije koje bi trebalo najuže da sarađuju praktično vode otvoren rat jedna protiv druge.

Kao što sam rekao nažalost sve smo bliži Somalijskom scenariju a sve dalje komparacija sa regionom.

Korupcija je nagrizla sve pore ovog društva, ali gdje je najizraženija?

Politička korupcija je ovdje najveći problem, potpuna zarobljenost svih institucija i njihovo stavljanje u službu vladajućeg režima. Kada pogledate samo ovaj period u kojem je na vlasti aktuelni režim u RS, onda se samo direktna šteta od korupcije mjeri milijardama KM. Nestale su pare sa escrow računa od privitazacije, podijeljene rodbini, prijateljima i kumovima, zatim tragične privatizacije koje su enitet olakšale za desetine miliona - sjetimo se RITE Gacko, Rafinerije Brod, Rudnika Ugljevik, izgradnje zgrade Vlade i autoputa itd., spisak izgleda beskrajan. Trebaće sigurno i decenija da se ovi slučajevi istraže i dobiju epilog na sudu, a posljedice ove sistematske pljačke osjećaće generacije.

Kako izgleda scenario, koji su to potezi, da bi građani prepoznali da se BiH efikasno bori protiv korupcije? Prema Vašim procjenama, koji su uslovi za to i kada bi se to moglo desiti?

Ne trebamo ići puno daleko dovoljno je da pogledamo susjedne zemlje Hrvatsku i Srbiju. Dokaz da se BiH ozbiljno bori protiv korupcije će biti da su svi pred zakonom jednaki, dakle da nezavisno od funkcije koju obavljate i bogatstva koje imate možete biti suočeni sa krivičnim progonom ukoliko za to postoje dokazi.

Naravno, bezbroj puta ponovljena mantra da je politčka volja uslov svih uslova za borbu protiv korupcije. Mislim da smo mi puno bliži početku rješavanja problema korupcije, puno bliže nego što korumpirani političari vjeruju ili puno bliže nego razočarani građani vjeruju. Na našu sreću nećemo moći ostati izolovano ostrvo u regionu, iako se ne treba zanositi da će neko drugi doći i riješiti naše probleme.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog