Samo kod nas

Ovo nije "Samo kod nas" ovo nema nigdje - Policija provjerava gdje žive zaposleni u parlamentu BiH

SARAJEVO - Policijski službenici od kraja iduće sedmice trebalo bi da počnu da provjeravaju da li oko 150 zaposlenih u parlamentu BiH zaista živi na adresama koje su naveli u svojim zahtjevima za nadoknu troškova prevoza na posao.

izvor: Nezavisne.com

Najavio je ovo juče Ferid Buljubašić, sekretar Zajedničke službe bh. parlamenta, koji se na ovu akciju odlučio zbog tog što brojni usposleni prijavljuju fiktivne adrese stanovanja kako bi neosnovano dobijali novac za prevoz ili kako bi dobijali više novca za ove namjene.

"Većina upolenika dostavila je tražene ovjerene izjave u kojima pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću tvrde da žive na tim adresama. Mali broj njih, zbog objektivnih razloga, to još nije uradio. Kad dobijemo i njihove izjave, počinje provjera na terenu", rekao je Buljubašić, upozorivši da su fiktivne prijave boravka radi korištenja naknada za prevoz poprimile epidemijske razmjere.

Po njegovoj procjeni, oko 60.000 KM iz budžeta godišnje bude potrošeno upravo na naknade za prevoz ostvarene tako što su uposleni, među kojima nema delegata i poslanika, za mjesto stanovanja naveli adrese mnogo udaljenije od Sarajeva. Dodaje da se prijavljuju na adresama rodbine, a žive bliže Sarajevu. "Zato će policijski službenici na adresama navedenim u izjavama provjeriti da li te osobe tu žive i odatle svakodnevno putuju na posao u Parlamentarnu skupštinu BiH", naglasio je Buljubašić.
 Prigovore nekolicine zaposolenih u parlamentu da ih svojom akcijom uhodi i narušava im privatnost, odbacio je i najavio im da će svi, nakon završenih provjera na terenu, morati vratiti novac koji su neosnovano dobili za prevoz. Buljubašić je uvjeren da će policija ispoštovati njegovu urgenciju.

"Ako policija postupa po anonimnim prijavama, nema razlog da ne postupa po nalogu službenog organa i po službenom aktu. Oni za koje provjerama utvrdimo da su dostavili lažne adrese, od svojih plata vratit će uzeti novac, i to retroaktivno", dodao je Buljubašić, ističući da postupa u skladu sa Zakonom o uprvnom postupku i drugim važećim aktima.

Svjestan je da će provjere potrajati, što ne smatra spornim jer mu je, kaže, ionako cilj da ne bude "velike pompe i talasanja" u vezi s ovom aktivnošću.

Na prevare u vezi s adresama stanovanja upozorili su i državni revizori u izvještaju o radu parlamenta BiH za 2012. godinu, koji su utvrdili da su troškovi prevoza veći za trećinu u odnosu na 2011. godinu i iznosili su oko 168.000 KM.

"Jedan broj zaposlenih promijenio je mjesto boravka, uglavnom u mjesta za koja je utvrđen veći iznos naknade za prevoz", navedeno je u izvještaju revizora, koji su parlamentu BiH za prošlu godinu dali mišljenje s rezervom.

U Centrima civilnih inicijativa (CCI), čiji konsultanti prate rad i parlamenta BiH, kažu da je ova akcija Zajedničke službe dobrodošla.

"Ne bi valjalo da se sada zbog ovog pokrene hajka, neka organi utvrde je li bilo propusta i neka odgovorni podnesu račune. Držvni revizori su upozorili na paušal od 700 KM koji primaju svi državni parlamentarci, ali i na korištenje osobnih vozila i uzimanje novca po tom osnovu", kaže Ivica Ćavar iz CCI-ja.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog