Kultura

Blagojević besjedom otvorio sajam knjige: Okrećući glavu od problema i sami postajemo njihov dio

Sajam knjige, školskog pribora i kancelarijske opreme u organizaciji “Glasa” otvoren juče je besjedom književnika Berislava Blagojevića u banjalučkoj dvorani “Borik” u prisustvu mnogobrojnih zaljubljenika u pisanu riječ i predstavnika javnog i kulturnog života Republike Srpske.

autor: Frontal

Svečanom otvaranju u sportskoj dvorani "Borik", prisustvovao je i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, te predstavnici književne zajednice, kulturnog i javnog života.

I ove godine biće dodijeljene sajamske nagrade - "Moštanica" za izdavački poduhvat godine, "Liplje" za savremenu književnost, "Gomionica" za knjigu za djecu i "Stuplje" za njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti. Takođe, biće dodijeljene nagrade "Gutemberg" za grafički najbolje proizvedenu knjigu.

Sajam je otvoren do 23. septembra.

U uvodnoj besjedi Blagojević ističe da ga prožimaju dvostruka osjećanja privilegija zbog ukazane časti ali i žal zbog pozicije koju knjiga, književnici pa i sama kultura danas imaju u našem društvu.

U nastavku pročitajte besjedu.

"Ukazana mi je neočekivana privilegija i izuzetna čast da ovogodišnji međunarodni sajam knjige, školskog pribora i kancelarijske opreme proglasim otvorenim. No, svaka privilegija za sobom tegli odgovarajuće breme, onu famoznu ali rijetko kada dokučenu i ispravno shvaćenu „drugu stranu medalje“.

Teret koji mi je ovom prilikom dodijeljen ogleda se prije svega u svojevrsnom sukobu interesa: sa jedne strane, u ovom svečanom trenutku trebalo bi reći nešto lijepo i afirmativno o knjizi i književnosti, dok bi sa druge strane bila nemjerljiva šteta prećutati brojne teškoće sa kojima se danas i ovdje suočavaju knjiga, pisac i kultura u najširem smislu te riječi.

U jednu ruku, dakle, nije u redu proslavu bojiti u mrke tonove, a u drugu, neodgovorno je po svaku cijenu zadržavati krinku i tvrditi da je sve u redu, jer okrećući glavu od problema i sami postajemo njihov dio. Žonglirajući ovim vrelim krompirom, osjećam se poput pajaca zbunjenog oprečnim emocijama. Srećan sam što ćemo DSCN5133zajedno po osamnaesti put slaviti knjigu, a žalostan sam zbog položaja u kome su i knjiga i književnici.

Veseli me to što možda ovakvom manifestacijom udaramo temelj neke nove Vavilonske kule, nekog novog razumijevanja, a tužan sam zbog brisanog prostora tišine i nesporazuma koji često stoji između stvaraoca i čitaoca, ali i između pisca i pisca. Radošću me ispunjava mogućnost da ovakvim zbližavanjem književnosti i čitalaca, te promocijom pisane riječi ipak ostavljamo trag, jer čovjek koji čita je čovjek koji misli. Opet, ražalošćuje me skrajnutost dobre književnosti, što će reći iskrenosti, jer dobra knjiga je uvijek iskrena. Čini me srećnim što na ovakav način njegujemo i podstičemo kulturu čitanja i kulturu uopšte, ali žalosti me što mnogi i dalje ne uviđaju da je upravo to ono što nas definiše i da je kulturna baština nešto najvrednije što ostavljamo budućim generacijama.

Ipak, pozitivna osjećanja preovlađuju na kraju ove vožnje toboganom emocija. Činjenica da proslavljamo rođendan punoljetstva banjalučkog sajma knjige u vremenu kada je kultura na iskušenjima, kada se tradicije gase i napuštaju, kada se izdavači, knjige, književni časopisi, knjižari i književnici nalaze na ivici opstanka, razlog je za optimizam. Razlog da se pokloni knjiga i da se poklonimo knjizi, jer knjiga jeste dar i za onoga ko je piše i za onoga ko je čita."

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog