Vijesti

Lazanski: Promocija porodice Klinton

BEOGRAD - Politički analitičar Miroslav Lazanski smatra da je cilj objavljivanja povjerljivih dokumenata Cije, kojim se predviđa mogućnost da SAD dozvole Republici Srpskoj otcjepljenje, vjerovatno promocija ličnih interesa porodice Bila Klintona i nije usmjerena na neke promjene u BiH.

izvor: Frontal

On je rekao da je dokument intrigantnog sadržaja objavila Klintonova administracija, odnosno njegova fondacija, i da su oni objavljeni u kontekstu toga da dokažu kako su bivši predsjednik SAD i njegovi saveznici napravili "uspješnu državu BiH".

Sve to, smatra Lazanski, može predstavljati pripremu za eventualnu kandidaturu Hilari Klinton, kao prve žene predsjednika SAD u ime Demokratske stranke.

On ne vjeruje da je objavljivanje dokumenata usmjereno na neke promjene u BiH, jer, kako je rekao, Klintonova administracija nije na vlasti, Hilari više nije državni sekretar, a mnoge stvari su se u međuvremenu promijenile.

"Oni selektivno objavljuju. Zašto ne objave ono što su tada znali o Srebrenici i Markalama. Tek kada to vidim, onda ću vjerovati da to puštanje dokumenta nije selektivno", naglasio je Lazanski.

Govoreći dalje o referendumu o otcjepljenju, kojim se bave nedavno objavljeni dokumenti, Lazanski je rekao da nije siguran koliko bi politički establišment Republike Srpske, odnosno njeni građani uistinu željeli ujedinjenje sa Srbijom.

"Da budu samostalni - to da. Verujem da je to opšta želja građana Republike Srpske, ali da li bi se sada baš ujedinili sa Srbijom - to sad pitanje. Kažem vam da su se mnoge stvari promenile nakon 1995. godine", zaključio je Lazanski.

Prema objavljenim dokumentima Cije, SAD su ozbiljno razmišljale da dozvole Srpskoj referendum o otcjepljenju dvije do tri godine nakon sklapanja mirovnog sporazuma i ponude stvaranja konfederacije Republike Srpske sa Jugoslavijom da bi osigurale završetak konflikta prije 1996. godine i američkih izbora.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog