Svijet

Sve veći budžetski deficit EU

Finansije Evropske unije ne idu u dobrom pravcu, a budžetski deficit EU za ovu godinu dostići će 20 milijardi evra.

Izvor: RTRS

Glavni razlozi iz kojih se u budžetu EU formirao rekordni deficit su, između ostalog, neplaćanja poreza. Finansije EU, uprkos optimističkim procjenama nekih zvaničnika i ekonomskih analitičara, ne idu u dobrom pravcu, a budžetski deficit za ovu godinu dostići će 20 milijardi evra.

Ekonomisti upozoravaju da to znači jačanje opasne tendencije i uspostavljanje novog negativnog finansijskog rekorda, jer je 2012. godine budžet EU bio deficitaran prvi put u istoriji ove organizacije.

Tako je rukovodstvo EU, koje aktivno traži od problematičnih zemalja da poštuju budžetsku disciplinu, ponovo primorano da podnosi izvještaj o vlastitim neuspjesima.

U budžetu EU za ovu godinu ostalo je oko 30 milijardi evra. Međutim, Evropska komisija još preostaje finansiranje programa u vrijednosti od 50 milijardi evra.

Prošle godine situacija je bila ista, a troškovi su se kosili s prihodima za oko 11,2 milijarde evra. Gubici su sanirani na taj način što su članice EU pristale da otplate dugove već tekuće godine u dvije tranše.

Ali, biće mnogo teže popraviti situaciju ove godine. Uz to, prema pravilima EU, ako se neka finansijska i ekonomska dešavanja ponove tokom dva vremenska segmenta zaredom, riječ je o tendenciji.

Sve to može pretvoriti EU narednih godina u sistematskog borca protiv sopstvenog budžetskog deficita. Pri tome "rupe" će biti uvećavane, pošto svaki naredni budžet treba "gasiti" dugove prethodnog - upozoravaju ekonomski stručnjaci.

Mnogi navode da se ne može skidati odgovornost sa rukovodstva EU-a za neuspjehe. Upravo njihova antikrizna strategija umnogome je stvorila socijalne probleme za čije rješavanje Brisel nema dovoljno novca.

SPASAVANJE PROIZVODNJE

Da bi bilo podržano stanovništvo, trebalo je spašavati ne banke, već proizvodnju, spašavati radna mjesta, zatvarajući špekulativne operacije, tvrde stručnjaci, koji kritikuju ekonomsku strategiju EU.

Banke nisu sinonim proizvodnje u kojoj rade ljudi, nego sinonim špekulacije u velikoj mjeri.

Mogao je biti žrtvovan značajan dio apetita banaka, prevodeći ih u strogo tehnički rad na osiguravanju kreditiranja ekonomije da bi bilo spašeno stanovništvo. Ali, rukovodioci EU ovim putem ne žele ići, navode kritičari. Konkretni razlozi iz kojih se u budžetu EU formirao rekordni deficit su, između ostalog, neplaćanja poreza.

Obim sredstava koji prolaze kroz poreske mreže sasvim su neprihvatljivi, pošto bi se ovaj novac mogao upotrebiti za jačanje nacionalnih budžeta, uvjeren je evropski komesar za oporezivanje, Litvanac Algirdas Šemeta.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog