BiH

Privremeno oduzeta roba vrijednosti oko 50 000 KM

BIJELJINA - Službenici Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH na području Regionalnog centra Tuzla privremeno su oduzeli raznu robu vrijednu više od 50.000 KM.

izvor: Srna/Frontal

Prilikom kontrolnog pregleda kamionske pošiljke obveznika iz Gradačca i detaljnog brojenja robe po vrsti i količini, utvrđeno je da je uvoznik u carinski postupak, između ostalog, prijavio količinu od 26.130 pari čarapa, dok se na kamionu nalazila količina od 62.850 pari.

Količina od 36.720 pari čarapa bila je višak u odnosu robu prijavljenu u dokumentaciji koja je pratila uvoznu pošiljku, saopšteno je iz UIO BiH.

U skladu sa Zakonom o carinskim prekršajima, predmetna roba, čija se vrijednost procjenjuje na više od 37.000 KM, privremeno je oduzeta, a protiv pravnog i odgovornog lica pred nadleženim Opštinskim sudom u Tuzli podnesen je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Prilikom kontrole autobusa, koji redovno saobraćaju na relaciji BiH–Turska i BiH–Švajcarska, ovlašteni službenici UIO u Regionalnom centru Tuzla u saradnji sa službenicima Granične policije Bijeljina, pronašli su neprijavljenu robu stranog porijekla - bicikle, TV plazme, laptop računare, raznu garderobu, torbice i drugu tehničku robu.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na više od 13.000 KM, a protiv vozača autobusa pokrenuti su prekršajni postupci pred nadležnim Osnovnim sudom u Bijeljini, odnosno Opštinskim sudom u Orašju.

UIO BiH poziva sve građane da na besplatnu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog