Svijet

Rekordnih 13 milijardi dolara kazne za Džej Pi Morgan

NJUJORK - Američki bankarski gigant "Džej Pi Morgan Čejs" postigao je sa američkim Ministarstvom pravde sporazum u okviru koga je pristao da plati rekordnih 13 milijardi dolara na ime poravnanja zbog trgovanja hipotekarnim obveznicama, pišu američki mediji.

Izvor:Nezavisne novine

Ukoliko suma bude potvrđena, to će biti najveća kazna koju je neka američka kompanija ikada platila u okviru takve vrste poravnanja sa vladom i činiće više od polovine prošlogodišnje zarade "Džej Pi Morgana" od 21,3 milijarde dolara, premašivši prethodnu ponudu banke da plati 11 milijardi dolara, prenosi Frans pres.

Ipak, dvije strane se još uvijek razmimoilaze oko priznanja krivice, koja je potrebna da bi spor bio okončan. Američke firme često pokušavaju da se izvuku uz novčane kazne, bez priznanja krivice.

Sud u Kaliforniji tereti banku da je prekršila federalne zakone o bezbjednosti kada je u periodu od 2005. do 2007. nudila visokorizične hipotekarne kredite.

"Džej Pi Morgan", najveća američka banka po obimu sredstava, pod istragom je više regulatornih agencija u SAD, a nedavno je pristao da plati milijardu dolara kazne zbog debakla u trgovanju iz 2012. poznatog kao "Londonski kit".

Banka je u trećem tromjesečju zabilježila gubitak od 380 miliona dolara, prvi od drugog kvartala 2004. Prihodi su istovremeno smanjeni na 23,12 milijardi dolara, velikim dijelom zbog troškova na ime parnica od 9,15 milijardi.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog