BiH

Firmama u BiH lani dato 550 miliona KM

BiH prošle godine je dala više od 550 miliona KM pomoći različitim kompanijama i privrednim subjektima.

"Prema podacima koje smo prikupili, u prošloj godini dodijeljena su 282 miliona evra pomoći na nivou različitih organa - od BiH, entiteta, kantona ili opština. To je čak 2,1 odsto bruto domaćeg proizvoda, ali to je potcijenjen podatak. Uvjereni smo da je taj iznos znatno veći", izjavila je predsjedavajuća Savjeta za državnu pomoć Radmila Mihić.

Prema njenim riječima, riječ je o velikoj finansijskoj pomoći koja je otišla iz budžeta u BiH kompanijama u različite svrhe, a da sistem kontrole još nije potpuno usklađen sa evropskim kriterijumima.

Ona je za "Dnevni avaz" rekla da se tek sada u BiH usvajaju propisi, regulative i kriterijumi po kojima se novac iz budžeta može davati privrednim subjektima.

"Najbolji pokazatelj o kolikom iznosu je riječ jeste cifra po glavi stanovnika. U BiH je godišnja državna pomoć po stanovniku 126,2 evra, dok je u EU dvostruko manja, 64 evra", ističe Mihićeva.

Savjet za državnu pomoć formiran je krajem prošle godine i zadužen je da u skladu sa zakonom prati dodjelu novca iz budžeta BiH kompanijama.

Uspostavljanje tog sistema bio je uslov EU, koja je i razvila set propisa u ovoj oblasti da bi onemogućila nelojalnu konkurenciju, zaštitila tržište od političkih uticaja i spriječila korupciju.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog