BiH

Zakerberg zaradio čak 2,2 mlijarde dolara

Njujork - Zarade izvršnih direktora u SAD u 2012. bile su veće nego ikada. Prvo mjesto zauzeo je Mark Zakerberg, koji je zaradio čak 2,278 milijardi dolara.

Izvor:Glas Srpske

Prvi put u istoriji, deset najbolje plaćenih američkih menadžera zaradilo je preko 100 miliona dolara bonusa, a dvojica su odnijela kući ček od preko milijardu dolara.

Mark Zakerberg, suosnivač Fejsbuka, najplaćeniji je direktor u 2012. godini, pokazuje istraživanje koje je sprovela kompanija GMI Rejtings.

Zakerbergova osnovna plata iznosi 503.205 dolara, a bonus od 266.000 dolara. Međutim, veći dio njegove zarade su njegove deonice, čija je vrijednost veća od 2,27 milijardi dolara.

Zakerberg se uglavnom obogatio od razlike u cijeni deonica, čija je kupovna cijena bila 6 penija, a prodajna cijena oko 38 dolara.

Ričard Kinder, izvršni direktor i predsjednik firme za energetiku Kinder Morgan, je u 2012. imao platu od samo jednog dolara i nije dobijao nikakav bonus. Međutim, zaradio je 1,1 milijardu dolara prodajući ograničene dionice.

Polovina od 10 najplaćenijih direktora su ujedno i osnivači kompanije.

Treće mjesto pripada Gregoriju Mafeju, koji se na listi pojavljuje dva puta, jednom kao izvršni direktor Liberti medija, a drugi put kao izvršni direktor Liberti interaktiva. Njegova zarada, na oba radna mjesta, ukupno iznosi 391 milion dolara.

Tim Kuk iz kompanije Epl je zaradio skoro 140 miliona dolara trgujući ograničenim dionicama u 2012. Prije dvije godine, Kuk je odobrio transfer milion ograničenih dionica, kao osiguranje za zadržavanje svoje pozicije izvršnog direktora. Dionice prodate u 2012. godini neće biti odobrene prije 2016. godine.

Sve u svemu, 10 najplaćenijih menadžera je, po ovogodišnjim rezultatima, ukupno zaradilo više od 4,7 milijardi dolara i prvi put u istoriji nijedan nije zaradio manje od 100 miliona dolara.

"Nikada nisam vidio ovako nešto", rekao je Greg Ruel, savjetnik istraživanja GMI-ja i autor izvještaja. "Obično imamo nekoliko izvršnih direktora koji zarađuju više od 100 miliona dolara, ali nikada se nije desilo da to bude svih 10."

Skoro svi dodatni prihodi potiču od dionica i ostalih kompenzacija vezanih za akcije. Deset najplaćenijih je prethodne godine zaradilo ukupno 3,3 milijarde na dionicama i povećavanju broja ograničenih dionica. Gotovinski bonusi ukupno iznose 16,2 miliona dolara.

U GMI istraživanju ispitano je 2.259 američkih izvršnih direktora, čiji su prihodi porasli za 8,74 odsto. Ipak, ovo je manji porast od onog koji se bilježio prethodne dvije godine. Međutim, ove godine je 10 najplaćenijih direktora po visini zarade vidno nadmašilo ostatak direktora na listi, oni su se obogatili prije kupovinom dionica po niskim cijenama.

U nastavku, izvještaj prikazuje sve veći jaz između plata izvšnih direktora i plata prosječnih radnika. Po riječima američkog popisnog biroa, prosječna zarada običnih radnika je iznosila 51.017 dolara u 2012, što se ne razlikuje od izvještaja iz 2011.

Plate prosječnog stanovništva su opale za otprilike 9 odsto od 1999. kada su iznosile 56.080 dolara. Izvještaji popisnog biroa pokazuju povećanje plata onih na čelu kompanija, dok se u platama prosječnog stanovništva konstantno bilježi pad.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog