BiH

Zakon o zaštiti žiranata usvojen u dva različita teksta, slijedi usaglašavanje

Doma naroda Federacije BiH usvojio je juče Prijedlog zakona o zaštiti žiranata u FBiH, koji je predložila poslanica u Predstavničkom domu Aida Čikić.

Izvor:Indikator.ba

Njen zakon, iako je podržan i u Predstavničkom domu, još ne može stupiti na snagu jer je zbog velikog broja amandmana usvojen u različitim tekstovima u dva parlamentarna doma. Zbog toga će tekst morati na usaglašavanje zajedničke komisije čiji su članovi iz oba doma.

U osnovi, Čikić je predložila da banke ne pozivaju žirante zbog neurednog platiše kredita dok ne budu iscrpljene sve mogućnosti za naplatu od glavnog dužnika.

Ovaj Zakon imao je veoma dugu parlamentarnu proceduru, pa je ponovno vraćen Federalnoj vladi na dorađivanje s obzirom na to da je MMF izrazio zabrinutost zbog ovog zakona, smatrajući da bi zbog ukidanja institucije žiranta zakon u znatnoj mjeri ograničio kreditore u naplati svojih potraživanja

Radi lakše implementacije zakona, odnosno kako bi bilo manje podzakonskih akata, u saradnji sa Ministarstvom finansija uložili smo dodatni napor, sačinili amandmane radi boljeg definisanja pojedinih zakonskih članova. Sa ovim zakonom mehanizmi zaštite žiranata biće dobri.

Ljudi će moći konačno odahnuti nakon godina agonije. Banka mora ispoštovati sve korake u naplati potraživanja koji su i drugim zakonima bili regulisani, ali se nisu nažalost dosad primjenjivali dok ne dođe do žiranata. Žirant je u stvari garant kreditnog ugovora, a nikako prva stepenica za naplatu potraživanja. Mislim da smo ovakvim zakonom postigli dvije stvari - sastavili smo pravno i pravično, kazala je prije dva dana gostujući u programu FTV-a, predlagač zakona Aida Čikić.

Delegati Doma naroda juče su odobrili produžavanje roka za verifikaciju potraživanja starih deviznih štediša u Federaciji do kraja decembra iduće godine.

Sadašnji rok za to ističe 31. decembra 2013.

Podržan je i Prijedlog zakona o izmirenju obaveza FBiH prema Federalnom zavodu PIO. Iz Vlade FBiH je obrazloženo da će na osnovu tog zakona, ove godine biti izmireno 18 miliona KM duga za PIO, koji je 2012. godine iznosio 176.421.000 KM.


Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog