BiH

Abreu: Cilj Svjetske banke poboljšanje poslovnog ambijenta

SARAJEVO - Šef Kancelarije Svjetske banke u BiH Anabela Abreu ocijenila je da se reforme u Republici Srpskoj provode planiranom dinamikom, te očekuje da će oba entiteta ispunjavati svoj dio obaveza da bi mogli iskoristiti sredstva planirana programima Svjetske banke.

izvor: Srna/Frontal

Abreu je istakla da je cilj Svjetske banke provođenje reformi zbog poboljšanja poslovnog ambijenta, a ne puko davanje kredita, te se nada da će Parlament FBiH usvojiti zakone koji se odnose na inspekcijski nadzor, privredna društva i registraciju poslovne djelatnosti, koje je predložila Vlada FBiH.

Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić i Abreu su ocijenili, tokom sastanka u Sarajevu, da BiH bilježi poboljšanje u osnovnim ekonomskim pokazateljima, ali da taj pozitivan trend nije dovoljan za značajniji pomak u oblasti zapošljavanja i borbe protiv siromaštva, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Špirić je naglasio da je neophodno provoditi reforme koje će omogućiti ekonomski rast kroz razvoj privatnog sektora što je, između ostalog, dio programa Svjetske banke u oblasti razvoja malih i srednjih preduzeća.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i koordinator za razvoj privatnog sektora u Svjetskoj banci Volgang Fengler, pozitivno je ocijenjeno što je očuvana makroekonomska stabilnost BiH čemu je doprinio i stendbaj-aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom, ali da nije dobro što je, prema posljednjim izvještajima Svjetske banke, BiH najlošije rangirana od svih zemalja u regionu.

Sagovornici su konstatovali da je neophodno da svi nivoi vlasti u BiH rade na ključnim reformama kako bi se poboljšao poslovni ambijent i privukle strane investicije.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog