BiH

Kreditno zaduženje od 35 mil. evra za dvije hidroelektrane

SARAJEVO - Predstavnici federalnog Javnog preduzeća "Elektroprivreda BiH" i Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ u BiH potpisaće danas sporazum o zajmu vrijedan 35 miliona evra za realizaciju projekta izgradnje hidroelektrane "Vranduk" i proširenje kapaciteta Hidroelektrane "Una Kostela".

izvor: Agencije/Frontal

Sporazum će potpisati generalni direktor "Elektroprivrede BiH" Elvedin Grabovica i direktor Kancelarije EBRD-a u BiH Libor Krkoška.

Iz "Elektroprivrede BiH" saopšteno je da je ovo prvi korporativni kredit odobren ovom preduzeću bez posredovanja BiH i garancija tom nivou i prvi kredit za izgradnju novih proizvodnih elektroenergetskih objekata u posljednjih 30 godina.

Od odobrenog iznosa za izgradnju hidroelektrane "Vranduk" planirano je 26 miliona evra, a za Hidroelektranu "Una Kostela" devet miliona evra.

Izgradnja hidroelektrane "Vranduk" trebalo bi da omogući proizvodnju takozvane zelene energije, doprinese ukupnom smanjenju emisije ugljen-dioksida i ostalih zagađujućih materija, ekonomskom i privrednom razvoju Zeničko-dobojskog kantona.

Trebalo da doprinese i poboljšanju odnosa energije proizvedene u hidro i termoelektranama "Elektroprivrede BiH", iskorištenju hidroenergetskog potencijala rijeke Bosne, te postojanju proizvodnog postrojenja u neposrednoj blizini velikih industrijskih potrošača Zeničko-dobojskog kantona.

Proširenje Hidroelektrane "Una Kostela" biće značajan korak u rješavanju problema nedostatka izvora električne energije u Unsko-sanskom kantonu i problema u vezi sa oscilacijama napona i tokova energije u elektroenergetskom sistemu na području ovog kantona.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog