BiH

Izmjene Zakona o radu u FBiH se vrše na zahtjev Svjetske banke i MMF-a (AUDIO)

U dokumentu kojim Savez samostalnih sindikata BiH informiše svoje članice o aktivnostima u vezi sa donošenjem novog Zakona o radu u Federaciji Bosne i Hercegovine navodi se da je premijer ovog entiteta, Nermin Nikšić, informisao predstavnike sindikata da se vrše izmjene na zahtjev Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda kao preduslov za dobijanje četvrte tranše kredita MMF i da bi zakon morao biti usvojen do 31.12.2013.godine.

autor: Frontal (b.mihajlovic@frontal.ba)

Kako se navodi u ovom dokumentu na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća održanoj 05.11.2013. godine bila je predviđena tačka dnevnog reda “Informacija o toku rada na Zakonu o radu FBiH”, ali je ista skinuta sa dnevnog reda.

“Međutim, i pored toga delegacija Saveza samostalnih sindikata BiH, tražila je, od premijera i federalnog ministra za rad i socijalnu politiku, a ponukana navodima iz pisma premijera N. Nikšić od 25.10.2014.godine objašnjenje o najnovijim izmjenama Zakona. S tim u vezi informisani su da se vrše izmjene na zahtjev Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda kao preduslov za dobijanje četvrte tranše kredita MMF (Stand by aranžman) i da bi zakon morao biti usvojen do 31.12.2013.godine”, piše u ovoj informaciji.

Glavni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH na sjednici od 04.11.2013 godine formirao je tim za pregovore o izmjenjenom tekstu Zakona, ali je donio i Odluku o organizovanju protesta ukoliko se u proceduru usvajanja uputi tekst zakona bez pregovora, odnosno dogovora sa Savezom samostalnih sindikata BiH.

Petar Đokić: Zakon o radu nije uslov MMF-a

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Petar Đokić izjavio je juče da MMF ne uslovljava svoj program novim Zakonom o radu.

“Vrlo jasno želim da kažem da Međunarodni monetarni fond ili predstavnici koji su sa mnom razgovarali nikada nisu uslovaljvali niti pitali za Zakon o radu kao uslov da bi oni odobrili Republici Srpskoj program MMF-a”, rekao je Đokić novinarima.

“Uključivati da neko nama diktira zakonodavnu aktivnsto zaista je nekorektno i šteti interesima institucija Republike Srpske a i cijeloj Republici Srpskoj”, ocijenio je ministar.



Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog