BiH

Golić: BiH odobreno 5 miliona dolara za projekte ublažavanja i adaptacije na klimatske promjene

BANJALUKA - Na konferenciji UN o klimatskim promjenama u Varšavi, BiH je odobreno pet miliona dolara za projekte ublažavanja i adaptacije na klimatske promjene, koji bi trebalo da budu realizovani u BiH, izjavila je u telefonskoj izjavi Srni ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić.

izvor: Srna 

"Ova sredstva Svjetskog fonda za zaštitu životne sredine biće operativna naredne godine, a polovina iznosa trebalo bi da pripadne Republici Srpskoj, jer je resorno ministarstvo nadležno za provođenje Okvirne konvencije UN o klimatskim promjenama u ime BiH", istakla je Golićeva, koja predvodi delegaciju BiH na konferenciji u Varšavi.

Ona je rekla da su na konferenciji nastavljeni pregovori o projektima koji bi trebalo da budu realizovani u BiH, a o kojima su pregovori započeti prošle godine u Dohi u Kataru.

Golićeva je navela da je postignut uspjeh da BiH bude zemlja prioriteta među 17 zemalja koje su aplicirale za ova sredstva, napominjući da sve troškove delegacije BiH na konferenciji u Varšavi snosi UN.

Ona je rekla da je delegacija BiH jutros imala sastanke u Varšavi sa ministrima i ambasadorima zemalja regiona u vezi sa učešćem u nekim drugim projektima.

"Tokom sutrašnjeg dana i u petak imaćemo intenzivne sastanke na kojima ćemo započeti razgovore o nekim novim projektima i iznalaženju novih sredstava kada je riječ o provođenju konvencije o klimatskim promjenama“, istakla je Golićeva.

Ona je navela da je konferenciju u Varšavi otvorio generalni sekretar UN Ban Ki Mun, dok su njeni domaćini bili poljski predsjednik i premijer.

Golićeva kaže da je na poziv predsjednika Poljske, kao šef delegacije BiH, sinoć na večeri imala priliku da razgovara o iskustvima Poljske o drugim fondovima i privlačenju sredstava od pretpristupnih fondova EU.

Ona je dodala da će resorno ministarstvo u petak, 22. novembra, dati nove informacije o bilateralnim sastancima održanim na marginama konferencije i zaključke konferencije u Varšavi.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog