Svijet

Bitkoin - virtuelna valuta i u Hrvatskoj

ZAGREB - Sve popularnijom novom valutom bitkoin od sada se može plaćati i u Hrvatskoj, i to na dva mjesta, saznaje hrvatski Poslovni dnevnik.

izvor: Novosti/Frontal

Prema podacima portala "Spendbitcoins" dubrovački iznajmljivač apartmana "Lunea Apartment" na svojim stranicama je oglasio da osim plaćanja preko "Pejpala", prihvata i plaćanje valutom bitkoin.

Za plaćanje bitkoinom traži se 20 odsto depozita, ali se i nudi 10 odsto popusta na istaknute cijene.

I to nije jedino mjesto u Hrvatskoj gdje se plaćanje može izvršiti bitkoinima. Isto nudi i portal "Honorarniposao.net" koji osim "Pejpala" i ostalih uobičajenih načina plaćanja, prihvata i uplatu u bitkoinima, i to na bankovni račun.

Šta je bitkoin? 

Bitkoin je osmislio Satoshi Nakamoto, povučeni anonimac čiji je rad obavijen velom tajne. Samo se jednom javio porukom da “dolazi iz Japana”. Satoshi znači “mudrost” pa je možda izabrano kao poruka prije nego stvarno ime. Pretpostavlja se da se iza njega krije veća grupa programera.

Na berzama bitkoina korisnici kupuju virtuelnu valutu pravim novcem. Jednom kupljen bitkoin potom je pohranjen na računaru kupca, sve dok ga on ne potroši u virtuelnom svijetu za kupovinu neke robe ili usluge.

O njegovoj popularnosti i širenju najbolje govori to što se u početku prodavao po cijeni od otprilike pet američkih dolara, a sada je porastao na 1,039 dolara ili 765,5 evra.

Ono što tu valutu čini drugačijom od korištenja elektronskog novca na kreditnim karticama ili Paypalu činjenica je da račun s bitkoinima ne može biti zamrznut, oni ne mogu biti oporezivani niti se pomoću njih može pratiti bilo kakva transakcija.
 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog