Kultura

Obilježeno 20 godina Udruženja književnika Srpske (Foto)

BANJALUKA- Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija ocijenio je večeras da je Udruženje književnika Srpske čuvar srpskog jezika i važna republička institucija kulture.

izvor: Srna/Frontal

On je na književoj večeri, povodom 20 godina od osnivanja Udruženja književnika Republike Srpske, izrazio očekivanje da će pisci iz Srpske iznijeti teret njihovih prethodnika - srpskih velikana Branka Ćopića, Ive Andrića, Petra Kočića, Jovana Dučića, a da će resorno ministarstvo pomoći u njihovom stvaralaštvu.

Predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Jovanka Stojčinović-Nikolić istakla je da su pisci savjest svog naroda i da će kao i njihovi prethodnici sve učiniti da očuvaju identitet i jezik Srba.

Govoreći o stvaranju ovog udruženja, ona je podsjetila da je prvi predsjednik bio profesor Nikola Koljević, "koji je svojim kolegama po peru ostavio u amanet da nastave odbranu svog naroda".

Ona je pročitala i čestitku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, u kojoj se izražava uvjerenje da će pisci, kao stvaraoci riječi i, zajedno sa narodom, stvaraoci Srpske, nastaviti svojim radom da pokazuju svijetu da su Srbi narod duhovnosti.

Književno veče je održano pod pokroviteljstvom predsjednika Srpske, kojem je Upravni odbor Udruženja književnika dodijelio povelju.

Čestitku povodom 20 godina od osnivanja Udruženja književnika uputila je i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Na književnoj večeri svoje stihove govorili su pjesnici iz Srpske Predrag Bjelošević, Nedeljko Zelenović, Radomir Jokić, Boro Kapetanović, Zoran Kostić, Radoslav Milošević, Ranko Pavlović, Jovanka Stojičinović-Nikolić, Stevka Kozić-Preradović i književnici iz Srbije Mićo Cvijetić, Petar Žebeljan, Duško Novaković.

Ovom velikom jubileju u Vijećnici Banskog dvora prisustvovali su ministar Mutabdžija, potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki, te mnogobrojni kulturni i javni radnici.

Komentari
Blog