Samo kod nas

London (1863.) Prva linija metroa - Čelinac (2014.) Ukinuta željeznička signalizacija na petrolej

Na današnji dan London je dobio prvu liniju podzemne željeznice. Stotinu pedest i jednu godinu kasnije na zvaničnoj stranici Željeznica Republike Srpske najnovija je vijest da su u Čelincu glavne signale i predsignale svjetiljke na petrolej zamijenili LED tehnologijom.

autor: Branislav Mihajlović
(b.mihajlovic@frontal.ba)

„Stanica Čelinac prva je stanica u Željeznicama Republike Srpske u kojoj će od Nove godine glavne signale i predsignale, umjesto svjetiljki na petrolej, osvjetljavati svjetiljke u LED tehnologiji”, navodi se u informaciji na www.zrs-rs.com.

Nakon stanice Čelinac, svjetiljke u LED tehnologiji biće instalirane u "većim stanicama, Prijedoru i Novom Gradu, a potom i u ostalim, sa mehaničkim signalima i predsignalima na kojima se koriste petrolejke".

Da na početku 2014. godine petrolej zamijene LED-om uprava ovog javnog preduzeća se odlučila nakon ispitivanja Komisije za energetsku efikasnost i održivi razvoj Željeznica RS i dobijenog Rješenja Ministarstva saobraćaja i veza RS.

“Očekuje se da će rekonstrukcijom postojećih i instaliranjem signalnih svjetiljki za osvjetljavanje likovnih signala u novoj tehnologiji Željeznice Republike Srpske u svakoj godini ostvariti značajne uštede.”

U cilju dobijanja više informacija o uvođenju novih tehnologija u željeznicu pokušali smo kontaktirati službu za odnose s javnošću Željeznica RS, ali na telefonske pozive danas niko nije odgovarao. Ista sudbina zadesila je naše pokušaje i elektronskim putem.

Komentari
Twitter
Anketa

Treba li napraviti još migrantskih centara u BiH kako bi se pomoglo vlastima Unsko- sanskog kantona?

Rezultati ankete
Blog